Vijeće naroda RS: Nema zime za rodbinu, prijatelje i stranačke vojnike

Vijesti 02. dec 202218:48 0 komentara

Nema zime za rodbinu, prijatelje i istaknute stranačke vojnike. Zbrinuti su u Vijeće naroda Republike Srpske. Bar oni koji su imali sreću da su bliski pojedinim zastupnicima u Narodnoj skupštini. Glasalo se danas o delegatima pa smo gledali nepotizam na djelu.

Imena javna, glasanje tajno i formalno i bukvalno i simbolički – reda radi, jer prošli su oni za koje se znalo da će proći. Glasove su dijelili u najvećoj mjeri prijatelji i članovi porodica. Tako ni brojanje koje je trajalo gotovo dva sata nije donijelo iznenađenja.

“Volio bih da danas dobijemo odgovore na pitanja iz javnosti da li je tačno ono što smo pročitali da su pojedini delegati koji su danas dobili podršku bliski srodnici poslanika. Da li je riječ o majci, bratu od strica ili bilo kome drugom”, rekao je Nebojša Vukanović lista za Pravdu i red.

Osim Vukanovića, ovo ili slično pitanje nije postavio više niti jedan poslanik. Niko mu nije ni odgovorio, pa je rasprava o izvještaju Komisije i rezultatima glasanja završena ekspresno.

“Nema više prijavljenih. Zatvaram raspravu. Dođe mi da pročitam molitvu za svršetak rada, ali ne želim da uvrijedim moje kolege iz koalicije za državu”, kaće Nenad Stevandić, predsjednik NSRS.

I tako je nepotizam verifikovan – bez da je iko povisio ton. U fotelju u Vijeću naroda će osam Srba iz osam političkih stranaka. Biće to uglavnom dokazani stranački vojnici, ali u slučaju SDS-a Nikola Kovačević, šurjak ili brat od supruge prvog čovjeka stranke. Šef kluba o ovom pitanju pred kamerom nije htio da govori, iako je obećao da hoće. Novinara Dragana Maksimovića ni to ne iznenađuje.

“Niko više nepotizam ne spominje kao nešto što nije dobro, nego je to eto – imam pravo na to i mogu to da uradim. Nemate uopšte više, sistem je takav da niko više ne postavlja pitanje da li je to dobro ili loše. To je tako zato što sam ja odlučio da je tako i tako mora biti”, kaže Dragan Maksimović, novinar.

S obzirom na tu vodilju ne iznenađuje ni lažno obećanje Miloša Bukejlovića, SNSD-ovca sa šest funkcija kojem se navodno smiješe još dvije – ministra pravde i potpredsjednika Vlade. Njegova lista takođe je prošla, pa će dati jednog od osam delegata u Klubu Hrvata. Stopama uspjeha u aktuelnom političkom miljeu korača i njegova doskorašnja supruga Nina Bukejlović, poslanik SNSD-a, koja za sobom “vuče” i majku. Poznata po tome što joj je, prije dvije godine CIK oduzeo mandat, jer se kao kandidatkinja SDS-a izjasnila kao Bošnjakinja, iako je 2016. kao Srpkinja izabrana u dobojski parlament.

“Poštovanje gospođo Bukejlović, samo kratko, očekujete li da majka prođe? – Imam sjednicu”, kaže Nina Bukejlović, SNSD.

Majka je, čini se prošla, a za nju je glasala kćerka zahvaljujući kojoj je i završila na listi za Vijeće naroda. Majka, Aida Prešić je inače u dugogodišnjoj vanbračnoj vezi sa predsjednikom dobojskog SNSD-a, nekadašnjim šefom dobojskog SDS-a i bivšim gradonačelnikom Obrenom Petrovićem. I poslanik Pokreta za državu Sevlid Hurtić predložio je svog brata od strica koji je izgubio trku za poslaničku fotelju, ali je dobio delegatsku.

“On je po broju glasova u našoj izbornoj jedinici osvojio najviše glasova i mi preferiramo ljude koji imaju najviše glasova nezavisno od prezimena i imena”, kaže Sevlid Hurtić, Pokret za državu.

Klub Bošnjaka trebala bi popuniti i Srebrenka Golić aktuelna ministarka koju je predložio kolega iz Vlade. Lista Ramiza Salkića daće tri delegata.

“Ovakav stastav Kluba Bošnjaka trebao bi da znači da bošnjačke stranke neće imati dvije trećine u Klubu, odnosno šest od osam delegata, što im je neophodno da samostalno pokrenu proceduru zaštite vitalnog nacionalnog interesa”, kaže Mladen Vujinović, reporter.

Mehanizma koji je u prethodnom periodu bio uveliko korišćen.

“Što je usporavalo onu brzinu protočnosti donošenja zakona na kojem je insistrala aktuelna vlast u Republici Srpskoj. Sada su ti putevi potpuno raskrčeni, tako da će ta brzina u potpuna kontrola biti u rukama jedne političke opcije”, dodaje Tanja Topić, političarka analitičarka.

Odnosno SNSD-a koji nakon imenovanja delegata za Vijeće naroda, čim CIK objavi rezultate, nema prepreku za formiranje nove Vlade, što je postupak čije je okončanje najavljeno za prvu polovinu decembra.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!