Vijeće roditelja: Čekamo da škola uruči otkaz nastavniku-pedofilu

Vijesti 20. dec 202213:50 1 komentar
N1

DO 17:00 sati danas uprava Osnovne škole "Grbavica 1" ima rok da uruči rješenje o otkazu nastavniku pravosnažno osuđenom pedofilu u suprotnom će roditelji krenuti u bojkot, poručili su to iz Vijeća roditelja OŠ "Grbavica 1", a za N1 je to potvrdio Dalibor Tanić, predsjednik Vijeća.

Kako je kazao Tanić, bojkot podrazumijeva da roditelji svoju djecu neće slati na nastavu u navedenu školu, budući da njima ništa ne znači što je nastavnik tjelesnog odgoja Samir Alihodžić sam jučer elektronskim putem podnio otkaz nakon pritiska javnosti i roditelja, a da pritom škola nije reagovala.

“Čekamo odgovor od škole, odnosno, da nam potvrdi da je uručila rješenje o otkazu. To što je on dao otkaz je jednostran potez i ništa nam ne igra ulogu. Mi smo sinoć na sastanku s upravom škole predali taj zahtjev, da on bude fizički udaljen iz škole i sačekat ćemo još malo da prođe taj rok od 24 sata koji smo dali školi”, ispričao nam je Tanić.

Kaže da se škola ni po kojem osnovu još nije oglasila ni da su prihvatili niti da su nastavniku uručili rješenje o otkazu.

“Sada ću im se i zvanično obratiti da vidimo šta se dešava. Ako ne ispune naš zahtjev, mi ćemo od sutra krenuti u bojkot”, poručio je Tanić.

Za N1 je danas i Jasmina Ćorović-Kuburović iz Vijeća roditelja OŠ “Grbavica 1” poručila da to što je ovaj nastavnik dao otkaz ne može ga učiniti herojem.

“Problematično je to da se osoba koja je optužena i to dva puta, dokazano je takvo djelo pedofilije, uopće vrati u školu da radi sa djecom. To što je on jučer dao otkaz apsolutno je logična stvar, shvatio je vjerovatno da se nema gdje vratiti jer je roditelje bilo strah da djecu uopće puste u školu. Već su i djeca bojkotovala njegovu nastavu i u određenom razredu pojedine djevojčice nisu prisustvovale tjelesnom odgoju. Ovo uopće nije stvar u kojoj se nastavnik prikazuje kao heroj u cijeloj priči. I to što je on dao otkaz uopće ne može amnestirati upravu škole niti školski odbor. To je ono što mi želimo podvući i ono što ja kao roditelj želim znati, a to je čija je ovo odgovornost. Jasno je da je odgovornost uprave škole i školskog odbora koji je dao mogućnost da dobije neplaćeni odmor i odsustvo i znali su kad se on vraća. Kada je riječ o mišljenju ministarstva to je samo jedno mišljenje i neke stvari se jednostavno ne komentarišu poput genocida i ubistva tako ni osobe i seksualnog delikta. Ovdje postoji samo jedan stav, a to je osuđujuće mišljenje za ovakvo djelo”, naglasila je Ćorović-Kuburović.

Podsjetimo, slučaj povratka nastavnika tjelesnog odgoja Samira Alihodžića, osuđenog pedofila, na radno mjesto u OŠ “Grbavica 1” podigao je javnost na noge.

Alihodžić je osuđen na godinu zatvora zbog krivičnog djela bludnih radnji.

Prvostepeno je proglašen krivim 2018. godine nakon što je dvije godine ranije optužen da je razmjenjivao poruke i fotografije s jednom učenicom. Slučaj su prijavili njeni roditelji, nakon čega je nastavnik priveden. U to vrijeme on je bio nastavnik sporta i tjelesnog odgoja u OŠ “Grbavica 1” i trener Odbojkaškog kluba ORT.

Međutim, nakon prvostepene presude, Tužilaštvo KS mu nije izreklo nikakve mjere zabrane što znači da je nesmetano mogao raditi kao nastavnik dok je čekao pravosnažnu presudu. Ipak ni pravosnažna presuda iz novembra prošle godine nije mnogo promijenila jer je Alihodžić tu svoju kaznu od godinu zatvora i godinu mjera zabrane da radi kao nastavnik, mogao platiti i ostati na slobodi te se samim time i vratiti na posao jer ga u tome zakon nije spriječio.

To je sve izazvalo revolt i strah roditelja čija djeca pohađaju OŠ “Grbavica 1” zato što mu je sud izdao rješenje o nevođenju krivičnog postupka pa samim time bez ikakvih prepreka može obavljati svoj raniji posao. Sve više strahuju svoju djecu pustiti na nastavu, a zbog straha, nekoliko učenica VI razreda ove škole 16. novembra nisu prisustvovale času fizičkog vaspitanja, potvrdio je ranije za N1 predsjednik Vijeća roditelja ove škole Dalibor Tanić.

Iz škole su izjavili da nemaju saznanja da je nastavnik osuđen, a s druge strane, iz Vijeća roditelja KS su naveli da će podržati stav roditelja i uraditi sve da se taj problem adekvatno riješi.

Jučer se oglasilo i Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS koje je zatražilo hitan inspekcijski nadzor u školi gdje radi osuđeni nastavnik pedofil.

Važno je napomenuti i to da je Zakon o registru pedofila u Federaciji Bosne i Hercegovine upućen 2019. godine u proceduru, a Nacrt u Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojen je 2020. godine. Zakon o registru pedofila je uputila Lana Prlić, zastupnica SDP-a u Prestavničkom domu, a u Domu naroda je ovaj Nacrt zakona usvojen u julu 2022. godine zahvaljujući njenim kolegama zastupnicima Aneru Žuljeviću (SDP) i Jasminu Duvnjaku (SDA) jer je više od dvije godine stajao u ladicama.

Duvnjak, predsjednik Kluba delegata bošnjačkog naroda u Parlamentu FBiH za N1 je jučer govorio o ovom registru u kontekstu slučaja nastavnika, osuđenog pedofila koji je vraćen u Osnovnu školu “Grbavica 1” u Sarajevu da radi sa djecom i predaje tjelesni odgoj bez odležane jednoodišnje kazne zatvora.

Duvnjak: Da je usvojen Zakon o registru u FBiH, pedofil se ne bi vratio u školu

Poručio je da se, da je ovaj zakon usvojen u formi prijedloga, ovaj nastavnik nikada ne bi vratio na posao da radi sa djecom.

“Zato što po ovom našem zakonu se predviđaju posebne mjere za počinitelje ovih krivičnih djela, a one se odnose na obavezu javljanja ovih počinitelja krivičnih djela u nadležne odjele Ministarstva unutrašnjih poslova, dalje postoje posebne mjere koje onemogućavaju ovim osobama da više budu angažovani u institucijama, ustanovama ili organizacijama koje se bave djecom. Dakle, tu govorimo o vrtićima, školama i omladinskim organizacijama jer u njima ima djece. I prema ovom zakonu te osobe više ne bi mogle biti angažovane niti uposlene u ovim ustanovama. Ovo je jedan preventivni mehanizam da ne bi ponovo bili u situaciji počiniti ovakva krivična djela”, pojasnio je, između ostalog, Duvnjak.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare