ViK o isključenju vode u sarajevskom naselju Gorica: Većina dužnika nije plaćala račune od 2004. godine

Vijesti 22. jul 202417:47 0 komentara
ViK

Nakon vijesti da je svim mještanima naselja Gorica u Sarajevu isključena voda zbog nekoliko neplatiša i nakon urgiranja načelnika Općine Centar Srđana Mandića da se u što kraćem roku ponovo uspostavi vodosnabdijevanje na ovom području, oglasili su se iz KJKP "Vodovod i kanalizacija" (ViK).

Iz ViK-a su pojasnili da u ulici Dajanli Ibrahim-bega postoje korisnici koji ovom preduzeću za neplaćanje vode duguju 272.023,79 KM zaključno sa današnjim danom (22. juli 2024.).

“Korisnici su u evidenciji preduzeća od 2004. godine i većina njih ne izmiruje svoje obaveze od tada. Preduzeće je u dva navrata pokušalo isključiti korisnike, ali isto nije dozvoljeno, pa je s tim u vezi poslan dopis i Policijskoj upravi Centar. Opomene korisnicima poslane su redovno, ali bez efekta. Samo u posljednje tri godine slali smo pet puta opomene po pitanju dugovanja, pored opomene pred utuženje koje idu dva puta godišnje. Također, moramo napomenuti da su održana dva sastanka sa gospodinom Dervom Sejdićem, predstavnikom mještana, kako bi se pokušala pronaći rješenja za plaćanje predmetnog duga, ali dogovori nisu postignuti”, naveli su iz ViK-a.

Sarajevo: ViK zbog neplatiša svim mještanima Gorice isključio vodu, reagovali i iz Općine Centar

Istakli su i to da su dali pojedine olakšice kada je riječ o plaćanju.

“Preduzeće je dalo mogućnost otplate dugovanja potpisivanjem Ugovora o izmirenju dugovanja po povoljnim uslovima, što podrazumijeva uplatu glavnice dugovanja i sudskih troškova, a Preduzeće Aneksom ugovora oslobađa zatezne kamate, međutim ni takav dogovor nije postignut. Nakon svega ponuđeno je plaćanje dugovanja od 10% odmah i ostatak da ide na rate, ali ni to nije prihvaćeno”, dodaju.

Upućivali su, kažu, u više navrata i dopise Ministarstvu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS kako bi eventualno dobili od njih određenu pomoć.

“Dobijali smo odgovore da Ministarstvo nema planirana budžetska sredstva za tu namjenu. Upućivali smo i informaciju da se na tom lokalitetu ne troši voda racionalno te da postoje i kvarovi koje su korisnici dužni popraviti. Također, Ministarstvo nas je upoznalo da, ukoliko socijalne službe utvrde da su to socijalne kategorije stanovništva, imaju pravo na 50,00 KM mjesečno na ime plaćanja komunalnih usluga. Korisnici-dužnici su obaviješteni 10. jula ove godine da će im voda biti isključena na današnji datum – 22. jula 2024.”, zaključili su iz ViK-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!