Virusi “haraju”, jedna osoba iz USK preminula: Ljekari kažu da vrhunac tek slijedi… (VIDEO)

Vijesti 12. jan 202418:35 0 komentara

Da su virusi preuzeli glavnu ulogu, pokazuje povećan broj pacijenata u ambulantama. Ipak, stanje još uvijek nije alarmantno. Vrhunac se očekuje u februaru. Nažalost, zabilježen je i jedan smrtni slučaj od influence.

“Sada imamo hospitalizirano manje od 5 pacijenata sa covidom i influencom, nažalost imali smo i jedan smrtni slučaj od influence, pacijentica nije iz KS, prebačena je iz USK. U ambulantama nema nekog drastičnog povećanja broja pacijenata sa respiratornim infekcijama. Trenutno posjete ostaju u onom obimu kakve su i bile, ali ako se nastavi rast broja pacijenata sa respitarnom infekcijama, sigurno će biti ili reduciranja ili potpunog ukidanja”, rekao je Rusmir Baljić sa Infektivne klinike KCUS-a.

No, drugi su već zatvorili svoja vrata. Upravo zbog povećanog broja pacijenata sa respiratornim infekcijama u Općoj bolnici Abdulah Nakaš u Sarajevu zabranjene posjete, odlukom kriznog Štaba ove zdravstvene ustanove. Obustavljene su posjete i u Tuzli, na Klinici za zarazne bolesti i Klinici za dječije bolesti, u koju je smješteno preko 80 mališana.

“Djeca oboljela od respiratornih infekcija sa bronhilipsiam, izazvana resipratornim virusomm bronhitisa, teških oblika opsežnih pneumonija. Najveći broj su djeca mlađe životne dobi, dojenčad od tri mjeseca života. Prije svega, morbila, odnosno, krzamaka i velikog kašlja. Kliničke slike ovih vrlo izbiljnih zaraznih bolesti, međusobno se preklapaju sa običnim infekcijama dišnih puteva koje se zbrinjavaju na Klinici za dječije bolesti”, rekla je Lejla Osmančević, načelnica Klinike za dječije Bolesti UKC Tuzla.

Smrtnost od morbila u svijetu porasla je za 40%. Razlog je trend smanjenja imunizacija, koja je zabilježena i u našoj državi.

“Vakcina MMR štiti od morbila, zaušnjaka i rubeole. Ta vakcina je u kalendaru locirana u dobi 12.mjeseca, dakle čim dijete napuni godinu dana, a druga doza u šestoj godini, što je potpuna zaštita od ove tri zarazne bolesti. Svaka od tih bolesti je infektivna bolest i može uzrokovati brojne komplikacije”, navela je pedijatrica  Amra Junuzović Kaljić.

Komplikacije u vidu upale pluća, upale uha, moždane ovojnice i drugih težih komplikacija. Struka podsjeća da je 2019.godine zbog epidemije morbila u KS oko 200 osoba hospitalizovano. Da bi se to izbjeglo, poziva se na kampanjsku vakcinaciju.

“I da se pokušaju roditelji koji ne vakcinišu djecu, jer se radi o obaveznoj vakcinaciji, na neki način osvijestiti ili eventualno kazniti. U našem zakonu dozvoljene su represivne mjere kada se ne provodi obavezna vakcinacija. Vakcinacija protiv morbila nije dobrovoljna vakcinacija kao što je protiv covida, gripe. Roditelji su obavezni da vakcinišu svoju djecu”, rekao je epidemiolog Ednan Drljević.

Osim morbila, regija, pa tako i Bosna i Hercegovina od kraja prošle godine suočavaju se i sa velikim kašljem.

“Veliki kašalj ili hripavac, jedan period imamo napade kašlja, koji pogotovo u mlađem uzrastu može da onemogući hranjenje, dojenje, i to je vrlo teško kontrolisati u smislu da traje dosta dugo, do nekoliko sedmica, tako da treba spriječiti da dođe do infekcije u tako ranom uzrastu”, rekao je Sanjin Musa iz Službe za epidemiologiju ZZZJ FBiH.

A iako više nije značajna opasnost, koronavirus još cirkuliše na tlu Evrope.

“Skoro 10.000 smrtnih slučajeva od COVID-19 prijavljeno je SZO-u u decembru, a zabilježeno je povećanje hospitalizacija za 42 posto i povećanje broja prijema na intenzivnu terapiju za 62 posto u odnosu na novembar”, rekao je Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor SZO.

Koronavirus prisutan je još uvijek i u Bosni i Hercegovini. Jedina razlika je što se građani manje testiraju, kaže struka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!