Više od šest hiljada preduzetnika će odahnuti

Vijesti 23. nov 202321:18 0 komentara

U moru loših vijesti, jedna je danas ipak obradovala sve male poduzetnike u BiH. Od prvog januara svi koji su do sada plaćali PDV, a ostvarivali dobit do 50.000 KM, od prvog januara će biti oslobođeni ovih nameta, jer je Dom naroda BiH usvojio Izmjene Zakona o PDV-u, kojim je taj prag pomjeren na 100.000 KM. I iznenađenje, u Domu naroda jednoglasno usvojena ova izmjena.

Neće morati više brinuti oni koji su plaćali namete državi. Prag za ulazak u PDV sistem danas je pomjeren za 50.000 KM. Još u avgustu je ovaj prijedlog Izmjena zakona prošao u Predstavničkom domu na inicijativu poslanika SDS-a Darka Babalja i Mladena Bosića, ali je zapelo na Domu naroda, jer su delegati SNSD-a glasali protiv, pa su u drugom čitanju, nakon amandmanske faze, ove Izmjene ipak usvojene.

“Zašto, možete pitati, nije bilo usvojena izmjena i dopuna na prethodnim sjednicama. Zato što nismo imali odgovor. Ja uporno ponavljam. Svaka promjena Zakona o PDV-u mora biti praćena matematikom. A ovde je svaka promjena Zakona o PDV-u praćena politikanstvom i udarom na finansijski sistem”, kaže Nikola Špirić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda BiH iz SNSD-a.

A u prvom tekstu postojala je i stavka da izvještaj o uplaćenom PDV-u ide na kraju mjeseca, umjesto do 10. u mjesecu kako je sada. No to vladajuće strukture tada nisu prihvatile. Pojedini delegati smatraju sa je potrebno u narednom periodu djelovati u tom pravcu

“Ali ako je to moguće, zaista da u kontekstu ovog prijedloga koji smo imali u kontekstu ove tačke, a koji je skinut. Kad bude sljedeća prilika, da pokušamo ovim gospodarstvenicima da izađemo u susret da to pomaknemo za 20 dana”, kaže Zlatko Miletić delegat u klubu Hrvata Doma naroda BiH.

Na njega se nadovezao i Želimir Nešković iz kluba Srba i član SDS-a.

“Žao mi je što se amandmanski djelovalo na taj način da taj Zakon kako je bio predložen u prvom tekstu nije uvrstio i to da izvještaj o PDV-u ne ide na kraju mjeseca, nego će biti do 10. u mjesecu kako je to bio slučaj i do sada” , dodaje Nešković

Iako je ova izmjena na kraju usvojena jednoglasno, pojedini smatraju da je moglo i ranije djelovati. Ovo su prve izmjene Zakona o PDV-u nakon 17 godina.

“Ovo je pokazatelj da taj zakon nije sveta krava i da ga se može dirati. Ja očekujem da će u narednom periodu još nekoliko intervencija biti na ovaj Zakon o PDV-u. Dakle, prvenstveno koji se odnose na donirane lijekove. Ako smo imali doniranu hranu, zašto ne bismo i donirane lijekove oslobodili od PDV-a”, kaže Ilija Cvitanović, delegat u klubu Hrvata u Domu naroda BiH i predsjednik HDZ-a 1990.

No ipak će i sa ovim odlukama mnogi odahnuti jer su same Izmjene inicirane zbog “inflatornog kretanja i rasta cijena robe u proteklom periodu, kao i predviđanja ekonomskih kretanja za naredni period.

Kako je rekao ministar finansija BiH Srđan Amidžić ovo će svakako obradovati 6.2000 poreskih obveznika u BiH koji su do sada plaćali PDV, a njihovi prihodi su bili do 50.000 KM. Sada neće morati to plaćati. Državna sredstva će biti umanjena za 25 miliona KM, ali ministar Amidžić kaže da se to neće osjetiti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!