Viškovićeve neumjesne izjave o broju žrtava, govorio i o stradanju Rusa: Ne može se izjednačiti naših 700.000 žrtava s 8.000 u Srebrenici

Vijesti 23. maj 202414:35 0 komentara
F.Z. / N1

Premijer Republike Srpske Radovan Viškovič obratio se nakon zasjedanja Vlade RS u Srebrenici. Ponovio je neistinite navode o UN rezoluciji o Srebrenici da u njoj piše da su "Srbi genocidan narod". Također, neumjesno je poredio broj žrtava Srebrenice sa žrtvama Aušvica, Jasenovca, Donje Gradine, sramotno navodeći kako se to "ne može izjednačiti". Govorio je i o broju žrtava genocida u Srebrenici pokušavajući ga osporiti navodeći sramotno da su neki od "ukopanih živi".

“Možemo održati sjednicu i van središta u Banjaluci. Imat ćemo u narednom periodu u svim gradovima i opštinama u RS. Željeli smo da pokažemo da Vlada RS apsolutno želi da radi svoj posao na ustavan i zakonit način bez obzira što se u UN pokušava kreirati neka rezolucija o Srebrenici, o srpskom genocidu, o tome da smo mi genocidan narod. Mi odbacujemo takve teze i tvrdnje. Sve što je rečeno u naučnim i stručnim krugovima, u Srebrenici se desio težak zločin i mi to prihvatamo. Svi koji su činili zločine treba da odgovaraju. Šta je sa 3.500 žrtava srpske nacionalnosti u Srebrenici i oko Srebrenice”, rekao je Višković.

Ovakva tvrdnja ne navodi se u UN-ovoj rezoluciji o genocidu u Srebrenici jer se nigdje ne spominje ni kolektivna odgovornost niti Srbija. Rezoluciju o genocidu u Srebrenici možete pročitati ovdje, a o njenom sadržaju govorio je i američki ambasador Michael Murphy u Pressingu koji je naveo kako svi oni koji tvrde da se nešto tako navodi u rezoluciji – laže.

Višković je istakao kako ih je “posebno razočaralo” što uvodno izlaganje Rezolucije podnosi Njemačka te ponovo iznio lažnu tvrdnju kako im se rezolucijom želi staviti “etiketa genocdnog naroda”. Potom je “poredio” žrtve Srebrenice, Jasenovca i drugih stratišta, ujedno s ruskim stradanjima.

“Nas posebno iritira što se 11. juli želi proglasiti Danom sjećanja na genocid u cijelom svijetu. Pa je li to Srebrenica se izjednači sa Aušvicom, Jasenovcem, Donjom Gradinom i svim onim stratištima gdje su, a da ne govorimo o stradanjima ruskog naroda u Drugom svjetskom ratu? Treba u narednim godinama i danima da bude izjednačeno da je datum za genocid izjednačen sa 11. julom u Srebrenici. To ne može se izjednačiti naših 700.000 žrtava sa, kako oni kažu, 8.000 u Srebrenici. Taj podatak nije tačan. Vozač načelnika opštine Srebrenica živi pored svog spomenika. Ovdje je 87 ljudi koji se po CIPS-u vode kao živi i zdravi, a upisani su tamo. Ima ih od otvaranja Memorijalnog centra. Oni su živi i danas. 87 njih žive i danas. I nama želite dati hipoteku da smo genocidan narod?”, rekao je premijer RS.

Podsjetimo, međunarodnim presudama za genocid navodi se da je broj žrtava genocida u Srebrenici preko 8.000. Mnoge porodice još tragaju za kostima svojih najmilijih.

Ponovio je riječi predsjednike Republike Srpske Milorada Dodika kako će “kreirati sporazum koji će uputiti kolegama u Federaciji Bosne i Hercegovine o mirnom razlazu BiH“.

“Svjesni smo da oni to neće prihvatiti”, zaključio je.

Specijalnu emisiju, kao i prenos zasjedanja Generalne skupštine UN u vezi sa rezolucijom o genocidu u Srebrenici možete pratiti OVDJE.

Sve informacije pratite u našem LIVE BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!