“Visoki predstavnik i Pravobranilaštvo moraju zaustaviti otimanje imovine BiH”

Vijesti 16. avg 202220:016 komentara
Izvor: Denis Bećirović (N1)

Denis Bećirović, kandidat ujedinjene opozicije za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH danas se oglasio povodom "nezakonite odluke vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu RS o gradnji ski centra na Manjači".

„Najava vlasti u bh. entitetu RS o gradnji ski centra na Manjači, na zemljištu u vlasništvu države Bosne i Hercegovine, direktno je kršenje odluke Ustavnog suda BiH i odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. Ova dva najviša pravna autoriteta u državi su svojim odlukama jasno odredili da državnom imovinom može raspolagati jedino država Bosna i Hercegovine.

Nelegalna odluka vlasti u bh. entitetu RS predstavlja najnovije namjerno i drsko kršenje presuda Ustavnog suda BiH i obezvređivanje pozicije i autoriteta visokog predstavnika. Ovdje se radi o tek jednoj odluci koja je isplivala na vidjelo, a pitanje je koji je stvarni obim kriminalnog krčmljenja državne imovine i na lokalnim nivoima. Krajnje je vrijeme da i Pravobranilaštvo BiH počne raditi svoj posao, te da preduzme neophodne pravne korake za procesuiranje onih koji krše državne propise i uzurpiraju državnu imovinu Bosne i Hercegovine“, rekao je Bećirović i dodao:

BiH dobija još jedna ski-centar, gradi se na Manjači

„Jasno je da vlasti u bh. entitetu RS od imenovanja novog visokog predstavnika igraju igru testiranja strpljenja i moći države i visokog predstavnika. U igri političkog povlačenja konopca i nadjačavanja sa najvišim državnim institucijama, vlasti bh. entiteta RS-a su do kraja zategnule konop i doveli državu do crvene linije.

Vrijeme je da visoki predstavnik prekine ovu destruktivnu i nelegalnu aktivnost entitetskih organa vlasti i konačno sankcionira odgovorne u RS-u koji krše Dejtonski sporazum i Ustav Bosne i Hercegovine. Smatram da po uzoru na svoje prethodnike treba zabraniti obnašanje javnih funkcija svim dužnosnicima koji krše Ustav i Dejtonski sporazum. Samo ova mjera može spriječiti dalje pljačkanje države. Pravobranilaštvo BiH u međuvremenu mora hitno pokrenuti postupke i podnijeti prijave Tužilaštvu BiH protiv prekršitelja“, zaključio je Bećirović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar