“Visoki predstavnik u BiH treba se pozabaviti obilježavanjem neustavnog dana RS”

Vijesti 06. jan 202310:05 0 komentara
FENA /Hazim Aljović (David Pettigrew)

Profesor filozofije, studija holokausta i genocida na Southern Connecticut Univerzitetu David Pettigrew ocijenio je da je krajnje vrijeme da se visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt pozabavi obilježavanjem neustavnog dana Republike Srpske 9. januara.

Kako je naglasio nije u pitanju samo činjenica da se radi o neustavnom danu jer u mjeri u kojoj je Republika Srpska nastala počinjenjem genocida i drugih ratnih zločina, obilježavanje dana RS-a, na bilo koji datum, predstavlja slavljenje genocida i veličanje osuđenih zločinaca i njihovih zločina, što predstavlja kršenje Krivičnog zakona BiH.

“Organizatore tog nezakonitog skupa treba procesuirati, a takvu praksu, koja uključuje provokativnu militarističku paradu i retoriku podjela i mržnje, zabraniti. Relevantnom strategijom tranzicijske pravde u BiH moraju se zaštititi preživjeli, podržati njihovo ljudsko pravo na memorijalizaciju i promovisati vladavina prava”, istakao je Pettigrew.

Mišljenja je da ulaskom u novu godinu u Bosni i Hercegovini i dalje najveća sramota međunarodne zajednice ostaje to što udruženjima žrtava nisu omogućili postavljanje spomen obilježja i muzeja na lokalitetima kao što su koncentracioni logor “Barutni magacin” (Kalinovik), skladište Kravica, koncentracioni logor “Omarska”, Sportska sala “Partizan” (Foča), Centar za kulturu “Pilica”, koncentracioni logor “Trnopolje”, hotel “Vilina Vlas” (Višegrad) i drugim mjestima na kojima su zločini počinjeni.

Pettigrew podsjeća i na činjenicu da je u nedavnom zaključku Vijeća Evropske unije kojim se BiH odobrava kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji eksplicitno pozvano na zaustavljanje veličanja osuđenih ratnih zločinaca.

“Takvim veličanjem se krši ljudsko pravo na istinu i ponovno traumatiziraju preživjeli genocida i drugih ratnih zločina. Spomen obilježja osuđenim počiniocima u Republici Srpskoj predstavljaju kršenje zakona BiH o zabrani veličanja ratnih zločinaca. Neka 2023. bude godina u kojoj će se konačno ukloniti spomenici koji veličaju osuđene ratne zločince”, pozvao je američki profesor.

Smatra da je došlo vrijeme da Ured visokog predstavnika provede sveobuhvatnu strategiju tranzicijske pravde za uspostavljanje spomen obilježja žrtvama na brojnim mjestima na kojima su počinjena zvjerstva koja su presudama domaćih i međunarodnih sudova proglašena genocidom i drugim ratnim zločinima.

Takva strategija mora podržavati vladavinu prava uklanjanjem spomenika koji veličaju ratne zločince, te ojačati pravosuđe tako što će se procesuirati negiranje genocida i veličanje osuđenih ratnih zločinaca, zaključio je profesor filozofije i studija holokausta i genocida na Southern Connecticut Univerzitetu David Pettigrew.

Osim Pettigrewa daans su i iz Udruženja svjedoka i žrtava genocida također od nadležnih vlasti, međunarodne zajednica, ali i Tužilaštva BiH tražili htinu reakciju povodom obilježavanja 9. januara u RS.

Zatražena hitna reakcija nadležnih zbog obilježavanja 9. januara

Također, otkazan je i planirani protest boračkih udruženja Federacije BiH u Sarajevu zbog obilježavanja 9. januara, a nakon sastanka sa federalnim ministrom unutrašnjih poslova Aljošom Čamparom.

Otkazan protest boračkih udruženja u Sarajevu zbog 9. januara

Vlasti iz RS su, s druge strane, poručile da će navodno nastojati da svake godine drugi grad bude domaćin obilježavanja 9. januara.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!