Visoko i fenomen “piramida” mamac za turiste: “Kada sam ovdje ja se osjećam kao da sam doma”

Vijesti 12. maj 202407:59 0 komentara
N1

Skoro dvije decenije traju iskopavanja u Visokom, a fenomen ''Bosanskih piramida'' konstantno privlači pažnju. Nakon ličnog doživljaja u tunelu Ravne i na arheološkim lokalitetima mnogi se odluče ponovno doći. Da li je arheološki-turizam razvojna šansa za BiH?

Sa pitanjem šta se krije ispod bosanskih brda svake godine pristiže sve veći broj turista. 2008. godine bilo ih je 10 hiljada, prošle godine skoro 200 hiljada. Priča o piramidama u BiH zaintrigirala je i Slovake, koji su sada među najčešćim gostima.

”Svake godine sam ovdje. Kada je bila korona nisam jedino tada. Minimalno tri-četiri puta dolazim, sa svojim prijateljima, kolegama, porodicom. Kada sam ovdje ja se osjećam kao da sam doma!”, rekao je Štefan iz Slovačke.

Dolazak turista pozitivno se odražava na cjelokupnu lokalnu zajednicu. Od iznajmljivanja apartmana, prodaje hrane, pića. Ruke zadovoljno trljaju i prodavači suvenira.

”Svaki dan je sve bolje i bolje. Naš sedam-osam živi od ovoga, pošteno radimo i plaćamo sve što treba. Sve zahvaljujući Osmanagiću, puno nas je zaposlio. Dole imaju studenti rade oni su vodiči i oni žive od ovoga”, istakao je Mustafa Sejdić.

Tuneli kroz koje vodiči provedu posjetitelje privlače posebnu pažnju. Ljudi iz 160 država svijeta boravili su ovdje – vodiči objašnjavaju da prolazak kroz labirint tunela pozitivno utječe na biološke procese u organizmu čovjeka. Mnoge poznate ličnosti imale su upravo takvo iskustvo. Dolazak Novaka Đokovića bila je posebna atrakcija.

”Radi se o dnevnim mašinama koje su vrlo inteligentne civilizacije napravile i dosta gostiju je prezadovoljno. Evo vidite, izlaze nasmijani. Osjete pozitivnu energiju i nadišu se fantastične koncentracije negativnih jona i oduševljeni time što smo pronašli nešto što je 30 hiljada godina staro”, navela je Anja Mirković, koordinatorica vodiča u tunelu ”Ravne”.

Kada je 2005. godine odjeknula vijest o tvrdnji istraživača Semira Osmanagića da se u Visokom nalaze piramide uslijedilo je s jedne strane oduševljenje, divljenje, znatiželja, a s druge strane podsmijeh i osporavanje. Trenutno su očišćena tri kilometra podzemnih tunela i to JE 10% od potrebnog kako bi ušli u piramidu Sunca.

”Za posljednjih 19 godina otkrili smo šest piramida: piramida Sunca, Zemlje, Ljubavi, Mjeseca, Zmaja, Šesta piramida. Potom, kompleks tumulusa, to su konusna vještačka uzvišenja i pronašli smo sedam ulaza u prahistorijske podzemne tunele. Kada nam počnu dolaziti volonteri planiramo raditi u Ravne 6, to je novo otkriće, tunel Ravne 3, potom na tumulusu Vratnici”, rekao je Semir Osmanagić, istraživač piramida.

Više u prilogu Azura Delića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!