Vlada FBiH donijela bitne zaključke, ministri suzdržani o gorućim temama

Vijesti 21. jun 202313:46 0 komentara
N1

U Sarajevu je danas održana sjednica Vlade Federacije Bosne i Hercegovine.

Nakon održane sjednice na konferenciji za medije obratio se Adnan Delić, ministar za rad i socijalnu politiku, Jasna Duraković, ministrica obrazovanja te ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić.

Adnan Delić je kazao da je na današnjoj sjednici Vlada FBiH utvrdila Prijedlog zakona o civilnim žrtvama rata.

“Inicijativu je podnesena iz Zeničko-dobojskog kantona. I nakon nekoliko godina prijedlog je utvrđen na Vladi. Sada ide u daljnu proceduru. Mogu da kažem da je ovo jedinstven zakon, jer su po prvi put prepoznate posebne kategorije. Mislim na žene žrtva zločina silovanja u ratnim dejstvima, djeca koja su rođena iz zločina silovanja… Iskreno se nadam da će civilne žrtve biti zadovoljne. Prošla je jedna sveobuhvatna javna rasprava, bilo je dosta prijedloga, kritika… Stoga, sada je sve izdefinisano i dobili smo saglasnost svih zainterosovanih za ovaj zakon. Mislim da ćemo dobiti odobrenje”, kazao je Delić.

Potom se prisutnim obratila Jasna Duraković, ministrica obrazovanja. Duraković je kazala da su na današnjoj sjednici uskladili zaključke na koje se Vlada FBiH obavezuje kada je u pitanju borba u prevenciji suzbijanja nasilja u školama.

“Vlada FBiH je prihvatila informaciju o sastanku ministara obrazovanja o sigurnosnoj situaciji u školama. Ekskluzivno ću sada kazati koje smo zaključke donijeli. Naime, Zadužuje se Federalno ministarstvo obrazovanja da vodi formiranje interesorne grupe stručnog tim za izradu okvirnog plana prevencija i sprečavanje nasilja u odgojno obrazovnim ustanovama. U roku od 90 dana treba da izradi okvirni plan prevencije i sprećavanje nasilja. Potom, zadužuju se federalni ministri pravde, unutrašnjih poslova, zdravstva i socijalne politike da u roku od pet dana Ministarstvu obrazovanja dostave imena ljudi koja će učestvovati u radu tima. Zadužuje se Ministarstvo obrazovanja da uputi kantonalnim vlada obavijest da delegiraju imena predstavnike u timu”, kazala je Duraković, te dodala:

“Nakon izrade plane osigurat će se neophodna sredstva za njegovu implementaciju. Zaključak stupa na snagu danas.”

Prisutnim se obratio i ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić. Govorio je o privrednom društvu “Zrak”.

Kazao je kako nezvanično saznaje da bi preduzeće “Zrak” moglo ići u stečaj te je naglasio da je u pripremi plan konsolidacije i da Vlada FBiH neće odustati od ove firme.

Zanimljivo je da konferenciji nije prisustvovao premijer FBiH Nermin Nikšić te pomenuti ministri nisu htjeli govoriti o gorućim političkim temama te zbog čega je odgođena sjednica Parlamenta FBiH.

“Ne možemo davati bilo kakve informacije. Mi nismo rukovodioci političkih stranaka. Bavimo se svojim poslom te možemo samo govoriti pitanjima iz svoje nadležnost”, kazao je Delić.

Djeca oboljela od cistične fibroze u Federaciji BiH čekaju na lijek jer roditelji za svoju djecu ne mogu izdvojiti 250.000 eura. Na pitanje novinara da li je bilo govora o ovoj temi, ministri su kazali:

“Razmotrili smo informaciju. Ministar zdravstva nakon što je obavio razgovor kazao je informacije. U narednom periodu imat ćemo više detalja o zaključku”. 

Lijek za smrtonosnu bolest djece dostupan u RS: U Federaciji košta 250.000 eura

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!