Vlada FBiH predložila prihvatanje zaduženja do 35 miliona eura za gradski prevoz u Sarajevu

Vijesti 09. jan 202413:14 1 komentar
N1

Vlada FBiH utvrdila je Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja po Ugovoru o finansiranju između Evropske investicijske banke (EIB) za realizaciju projekta Gradski prevoz u Sarajevu - B u iznosu do 35 miliona eura, koji je proslijedila u Parlament FBiH na donošenje.

Ova sredstva će biti korištena za četiri komponente iz oblasti gradskog saobraćaja, i to za sanaciju, rekonstrukciju i modernizaciju tramvajske pruge, zatim za obnovu voznog parka tramvajskog saobraćaja, te izgradnju gradske saobraćajnice i Transverzale dionica II (Bare-tunel Kobilja glava-Hotonj), kao i uređenje trolejbuskog depoa.

Sredstva ovog zajma odobravaju se Federaciji BiH s rokom otplate od 20 godina i grejs periodom od pet godina koji je uključen u rok otplate, te dospijećem polugodišnjih rata u jednakim otplatama glavnice.

“Razmatrana dokumentacija, posebno Ugovor o finansiranju zaključen između EIB-a i BiH u Sarajevu od 22. maja 2023. godine i Luksemburgu 15. juna 2023. godine, prihvatljiva je za Federaciju BiH. Federacija BiH će sredstva zajma prenijeti na osnovu zajma na Kanton Sarajevo koje je krajnji korisnik i dužnik po ovom zaduženju. Federalno ministarstvo finansija je zaduženo da sa Kantonom Sarajevo usaglasi i sklopi odgovarajući Podugovor o zajmu kojim će, u svrhu redovne otplate, definirati uslove vraćanja sredstava koja se prenose na kreditnom osnovu. Istovremeno je data saglasnost za zaključivanje Supsidijarnog sporazuma o zajmu između BiH i Federacije BiH, kao i Podugovora o zajmu između Federacije BiH i Kantona Sarajevo. Za potpisivanje Supsidijarnog sporazuma i odgovarajućeg Podugovora o zajmu ovlašćuje se federalni ministar finansija. Za realizaciju ove odluke i izvještavanje zaduženi su Federalno ministarstvo finansija, Kanton Sarajevo i Ministarstvo prometa KS, svako u okviru svoje nadležnosti”, saopšteno je iz Vlade FBiH.

Kako je obrazložilo Federalno ministarstvo finansija, donošenjem ove odluke stvara se osnov za potpisivanje Supsidijarnog sporazuma između BiH i Federacije BiH, kojim će se propisati uslovi za davanje zajma Federaciji, a koji će biti identični uslovima pod kojima EIB odobrava zajam BiH. Federacija će pod istim uslovima sredstva zajma proslijediti dalje Kantonu Sarajevo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare