Vlada HNK usvojila odluku o subvencioniranju poreza na promet prvom nekretninom za mlade

Vijesti 21. mar 202414:00 0 komentara
Vlada HNK

U skladu s Programskim smjernicama Vlade i onim što je najavljivano proteklih sedmica, Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona danas je, na 15. redovnoj sjednici, usvojila demografski važnu odluku o refundiranju plaćenoga poreza na promet nekretninama ili naknada pri kupnji zemljišta za izgradnju prve stambene nekretnine za mlade porodice na području ovog kantona.

“Pod refundiranjem se podrazumijeva odobravanje nepovratnih novčanih sredstava. Ured predsjednice Vlade refundirat će plaćeni porez na promet nekretnina ili plaćenu naknadu za uređenje građevnog zemljišta do maksimalnoga iznosa od 7.500 KM. Sredstva ćemo isplaćivati putem javnoga poziva, a zaista želim izraziti iznimno zadovoljstvom činjenicom da je Vlada zdušno stala iza ove odluke i da smo krenuli s ispunjavanjem onoga što smo u svojim smjernicama i naznačili kao jedan od prioriteta. U konačnici, sretna sam jer mladim porodicama barem djelomično, ali ipak osjetno olakšavamo prve korake u izgradnji porodičnog doma, a želimo da taj dom bude ovdje gdje su rođeni, rasli i školovani i gdje želimo da žive, odgajaju djecu i pridonose društvenoj zajednici”, komentirala je predsjednica Vlade Marija Buhač.

Vlada HNK

Pravo na refundiranje imaju mlade porodice koje, između ostalih, ispunjavaju uvjete:

  • Da je jedan od bračnih partnera državljanin BiH
  • Da jedan od bračnih partnera u trenutku podnošenja zahtjeva nije stariji od 40 godina
  • Da podnositelj zahtjeva i njegov bračni partner i njihova djeca nemaju niti su imali u vlasništvu ili suvlasništvu drugu stambenu nekretninu u BiH
  • Da se stambena nekretnina koja je predmet zahtjeva nalazi na području HNK
  • Da oba bračna partnera imaju prebivalište na području HNK, a barem jedan od njih ima prebivalište na području HNK tokom prethodne tri godine od dana raspisivanja javnoga poziva
  • Da su nekretninu kupili u godini u kojoj je raspisan javni poziv
  • Da nekretnina nije predmetom legalizacije bespravno izgrađenoga objekta, itd.

U javnomu pozivu koji će uslijediti bit će navedeni precizni uvjeti i mjerila, propisani Odlukom. Podsjećamo kako se Vlada nije odlučila na oslobađanje od predmetnoga poreza jer je riječ o izravnomu prihodu lokalnih zajednica, nego će subvencionirati odnosno refundirati plaćeni iznos za tu nakanu, po jasnim uvjetima i mjerilima iz usvojene odluke, stoji u saopćenju Vlade HNK.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!