Vlada KS odlučila: Uspješni studenti UNSA biće oslobođeni plaćanja studija

Vijesti 13. mar 202316:48 0 komentara
N1

Redovni samofinansirajući studenti koji su u određenoj studijskoj godini položili sve ispite iz te studijske godine i ostvarili prosjek 8,0 i više, te prvi put upisuju višu studijsku godinu u akademskoj 2022/2023. oslobađaju se troškova školarine. Usvojeno je to u četvrtak na sjednici Vladi Kantona Sarajevo, potvrđeno je za N1 iz Ministarstva za nauku, visoko obrazovanje i mlade Kantona Sarajevo.

Radost studenata i preuzimanje odgovornosti

Prvo je Skupština Kantona Sarajevo u januaru usvojila ovu inicijativu da se studentima koji su svojim uspjehom stekli uvjete za besplatno studiranje izvrši povrat novca, odnosno da ih se oslobodi plaćanje studija na Univerzitetu u Sarajevu.

Iz Vijeća studenata prodekana na Univerzitetu u Sarajevu za N1 su kazali da na radost studenata, prijedlog ministrice Aleksandre Nikolić je usvojen u četvrtak 9.3. na sjednici Vlade.

“Nismo siguran u kojoj formi će zakonodavac napokon potpuno osloboditi školarine studente koji su to zaslužili, međutim nama je najvažnije da sada studenti koju zaslužiju budu oslobođeni. Nadam se da će praksa u buduće biti takva da se studenti i naši problemi neće ostavljati za kasnije, i da će Vlada i skupština preuzeti više odgovornosti kada smo mi u pitanju”, rekli su iz Vijeća studenata prodekana na Univerzitetu u Sarajevu

Podsjetimo, Senat Univerziteta u Sarajevu 28.9.2022. godine donio odluku na osnovu člana 61. zakona o Visokom obrazovanju i člana 59., a u vezi sa članom 165. Statuta Univerziteta u Sarajevu, kojom su se redovni samofinansirajući studenti koji su u određenoj studijskoj godini položili sve ispite iz te studijske godine i ostvarili prosjek 8,0 i više, te prvi put upisuju višu studijsku godinu u akademskoj 2022/2023.oslobodili troškova školarine.

Inspekcijski nadzor u dvije institucije

Nakon donošenja ove oduke, njeno primjenjivanje nije bilo jednako na svim fakultetima u sklopu Univerziteta, do momenta kada je rektor poslao ponovno pojašnjenje kojim je dekanima dao do znanja da je navedena odluka definitivna i u skladu sa važećim propisima. Na fakultetima gdje su studenti ipak izvršili uplate, sredstva su vraćena, izuzev jednog fakulteta, a kako smo saznali, u pitanju je Stomatološki fakultet u Sarajevu.

Iz Vijeća studenata prodekana na Univerzitetu u Sarajevu su kazali da pošto se odluka nije primijenila na jednom fakultetu, izvršen je inspekcijski nadzor u te dvije institucije, kako fakultetu, tako i na Univerzitetu, gdje je preispitana odluka Senata.

Dana 21.2.2023. Inspekcija je naložila Senatu da stavi van snage odluku kojom su se studenti već prethodno oslobodili školarine.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!