Vlada KS ostaje pri istoj ponudi, zdravstveni radnici odlučni – moguć je i generalni štrajk

Vijesti 13. sep 202421:08 0 komentara

Nastavljaju se protesti zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo. Iako je najavljena blokada saobraćajnice na Skenderiji, dopušteno im je da se okupe ispred zgrade Vlade. Od svojih zahtjeva za povećanjem satnice ne odustaju. Ponudu premijera nazivaju mizernom i uništavanjem javnog sektora.

Šator ispred zgrade kantonalne Vlade, transparenti i nezadovoljni zdravstveni radnici. Uporni u svojoj borbi za povećanjem plate. Ovu trenutnu, kažu, inflacija je pojela.

“Moja plata je 800 maraka sa 35 godina, ja na radni staž imam 200 maraka. Eto onda možete misliti kolika su primanja jedne čistačice”, kaže spremačica u Domu zdravlja Ilidža, Sabiha Mulaosmanović.

Nezadovoljstvo visinom mjesečnih primanja, te briga kako preživjeti mjesec, glavna je preokupacija radnika. Uporedo, nastoje odgovorno obavljati svoj posao.

“Mi radimo sa ljudima, kod nas ne smije biti greška, mi se trudimo da pružimo što bolju uslugu, jer je to smisao našeg posla. Tako da to jako loše utiče na nas, a uticaće i u budućnosti, jer će dosta kadra otići”, ističe Amir Duraković, iz organizacione jedinice Zavoda za hitnu medicinsku pomoć.

Dugogodišnji problem upravo je odlazak kadra. Iz kantonalnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, koji su se pridružili protestima, napominju da je dodatni problem koliko kvalitetan kadar ostaje?

“Nekada kada vam se na konkurs prijavi, imali ste na birou po 200 sestara, danas kad raspišete konkurs dođe 30, od tih 30 je 15 prekvalifikacija. Ja sam zadnji put u komisiji primio mladića koji je prekvalifikaciju radio od limara. Sada dođete, prekvalifikuje se u narednom periodu od 3-4-5 mjeseci, to je za mene kurs, dođete i takav neko brine o vama”, upozorava Elvedin Vatreš, iz kantonalnog Sindikata medicinskih sestara i tehničara KS.

No, njihov zahtjev da se satnica poveća sa 3,07 na 3,70 KM, rezultirao je premijerovom ponudom od 3,25 maraka.

“Premijer je pokazao svoju bahatost prema zdravstvenim radnicima KS i tu mizeriju koju su ponudili, stvarno nas je ponizio. Tako da čim se steknu uslovi za održavanje generalnog štrajka, mi ćemo krenuti u generalni štrajk”, najavljuje predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS, Senad Sadiković.

I dok stoje ispred zgrade kantonalne Vlade, vatru gasi i podršku kolegama pruža resorni ministar.

“Para u budžetu kantonalnom nema, kako je iskomunicirao premijer, za druge zahtjeve i druge sindikate. Plaće u zdravstvu se isplaćuju iz sredstava ZZO i tu ima dovoljno sredstava za zahtjeve zdravstvenih radnika”, poručio je ministar zdravstva KS, Enis Hasanović.

Protesti, upozoravanje na sve izvjesniji generalni štrajk, nisu promijenili stav premijera. Uk napominje da je satnica u zdravstvu od aprila 2022. godine povećana dva puta.

“Želim da istaknem da Vlada KS nema namjeru da izađe sa novom ponudom prema sindikatima. Ponuda koja je upućena od kraja avgusta ove godine i dalje je na snazi”, odlučan je Uk.

No, kategorični su i zdravstveni radnici. Od svojih zahtjeva ne odustaju i dok se isti ne ispune, konstantno će ispred zgrade Vlade KS biti identična slika. Moguć je i generalni štrajk, a posljedice najviše će osjetiti građani KS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!