Vlada RS daje 100.000 za Sabornu crkvu u Mostaru, policija traga za vandalima

Vijesti 08. dec 202219:30 0 komentara

Policija intenzivno traga za osobama koje su tokom proteklog vikenda počinile krađu u Sabornoj crkvi Svete Trojice. I to je samo jedna u nizu pljački i devastacija ove godine. Paroh i građani zabrinuti. Zabrinute i vlasti u RS - hramu će biti upućena novčana pomoć od 100 hiljada KM, te angažovana privatna agencija koja će ga čuvati 24 sata dnevno, i sedam dana u sedmici.

Raskošnim svjetlima, Saborna crkva izazivala je divljene i plijenila je pažnju građana i turista, ali ne dugo. Saborna crkva do prije nekoliko dana bila je potpuno osvijetljena no sada je u mraku.

Nacionalni spomenik kulture BiH, koji je uz Stari most jedan od najprepoznatljivijih simbola Mostara, više puta tokom ove godine našao se na meti pljačkaša. Posljednji čin, odnosno krađa kablova nakon čega je Crkva ostala u mraku i bez zvona, pripadnike srpske zajednice u ovom gradu ostavila je u šoku.

Želim naglasiti da Srbi nisu remetilački faktor u Mostaru, da se u svakom segmentu nastoji raditi na normalizaciji odnosa , na boljem i ljepšem Mostaru, ali ovo su stvari koje ne ulijevaju nadu, sama pomisao na to da li nekome smeta što Crkva svijetli iznad Mostara je jeziva“, kazala je Sanja Bjelica-Šagovnović, predsjednica SPKD Prosvjeta.

Svi raniji počinioci su pronađeni kažu iz MUP-a, a s obzirom na to da je Crkva u vrijeme krađe bila otključana, ovo krivično djelo nije okarakterisano kao teška krađa.

MUP je depolitizirana i multietnička organizacija, svakom kaznenom djelu prilazimo tako. Ovo je crkva i nije uredu da se krade po sakralnim objektima i u džamijama i crkvama. Mi ćemo postupiti profesionalno i pronaći počinitelje i procesuirati sukladno zakonskim propisima“, kazao je Ljudevit Marić, portparol MUP-a HNK.

U šta građani uglavnom ne vjeruju. Oni koji godinama rade na skrnavljenju simbola Mostara uglavnom prolaze nekažnjeno. Partizansko spomen groblje na meti je vandala 30 godina i do danas niko nije kažnjen.

Od ’95 do danas kontinuirano se takve stvari dešavaju i nikad ništa. Pođemo od Partizanskog groblja , od upada u Donju Mahalu, od šetnje preko Starog mosta i bacanja kamena onog na kojem je obilježeno rušenje mosta, do skrnavljenja pravoslavnog groblja u Vihovićima itd, kontinuirano se dešava i konstantno je istraga u toku“, kazao je Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH.

Svaki građanin mora se osjećati sigurno na svakom pedlju ove zemlje, poručio je visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini nakon krađe u Sabornoj crkvi. Pozvao je nadležne institucije da javnosti prezentiraju svoja saznanja o ovom i drugim napadima koji su se dogodili ove godine. A spremnost da se hitno interveniše na sanaciji štete te da se nađe agencija koja će obezbjeđivati hram, izrazio je Milorad Dodik.

“Lokalni organi vlasti trebaju poduzeti sve potrebne mjere kako bi se u Mostaru zaustavio vandalizam. Umjesto toga, ovaj grad bi trebao predstavljati ono što je najbolje u BiH – toleranciju, međusobno poštovanje i prosperitet za sve njene građane”, kazao je Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH.

Građani ne žele vjerovati da iza svega stoji politika ili nacionalni izljevi mržnje. Krađa iz materijalne koristi bi smatraju mnogi mogao biti jedini razlog otuđenja kablova.

A nakon izjava mostarskog paroha da se kao svećenik i građanin nakon svih ovih događaja ne osjeća sigurno, u MUP-u kažu sigurnosna situacija je zadovoljavajuća te razloga za zabrinutost nema.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!