Vlada RS predlaže nultu stopu PDV-a za hranu, ali 22 posto za luksuz

Vijesti 18. mar 202212:36 > 13:20 1 komentar
N1

U Banjaluci je počela posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o mjerama u oblasti indirektnih poreza za ublažavanje negativnih efekata inflacije.

Dnevni red je usvojen sa 46 glasova za.

Predsjednik NSRS Nedjeljko Čubrilović najavio je da se radi dok se ne završi, dakle danas, ili kasno noćas, zavisno od dinamike rasprave biće Dan za glasanje.

U ime predlagača Vlade RS obratila se ministrica finansija Zora Vidović:

“Takve odluke se moraju donositi u Parlamentarnoj skupštini BIH. Bilo je nekoliko prijedloga u Parlamentu Bosne i Hercegovine. Prvi koji je išao za tim da se izmijeni zakon o PDV-u je da se stopa na osnovne životne namirnice smanji na 12%, a luksuz poveća na 22%. Bio je prijedlog da se akcize ukinu, budu 0 na 6 mjeseci, s tim da bi se mogao produžiti na još 3 mjeseca. Nije izražen efekat te mjere, kao takvu je nemoguće prihvatiti”.

Treći prijedlog je bio da se izmijeni zakon o PIO da se stopa za osnovne životne namirnice smanji sa 17 na 5%, a da se stopa na luksuz poveća na 22%. Ovdje je izračunato da bi gubitak bio 130 miliona KM na nivou BiH.

“Vlada RS je analizirala sve efekte ovakvih mjera i predložila NSRS svoj prijedlog mjera. Vodila se zaključcima posebne sjednice NSRS, 20. posebne iz jula 2021.godine, zaključkom broj 7 i 10. Vlada RS predložila je NSRS da se izmijeni zakon o PDV, kako bi stopa na osnovne životne namirnice bila 0%, a povećan bi bio PDV sa 17 na 22% na luksuzna dobra i usluge”, kaže Vidović.

Pod osnovnim životnim namirnicama Vlada navodi: lijekove, brašno, hljeb, mlijeko, jestiva ulja i masnoće, so, šećer, dječiju hranu i opremu na novorođenčad, sjemena.

Visokokvalitetna vina i alkoholna pića, cigarete, parfemi, kozmetika, šminka, odjeća i obuća od krzna i kože reptila, satovi, nakit, vrhunskki električni ili optički aparati, vozila na zemlji, vazduhu, vodi, pirotehnika, upaljači od plemenitih materijala, oružje, bila bi prema prijedlogu Vlade RS oporezovana sa stopom od 22%.

Od 1. aprila bi se mjera mogla primjenjivati, kaže Vidović, a trajati do kraja 2022. Gubitak RS bi bio oko 111 miliona KM po osnovu PDV-a do kraja godine.

Vlada je predložila i akcizu nula, ali sa rokom trajanja od jednog mjeseca, nakon čega bi mjera bila analizirana s obzirom na stanje tržišta.

Na kolegijumu je bila i informacija da poslanici govore u stojećem stavu, jer su izmijenjena i pravila u vezi pandemije koronavirusa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare