Vlaisavljević za RTRS: Svinjetina, Djeda Mraz i rasvjeta protjerani iz Sarajeva

Vijesti 30. dec 202122:29 > 31. dec 2021 10:17 49 komentara
Sanja Vlaisavljević
Sanja Vlaisavljević (RTRS)

"Dok se Federacijom BiH nezaustavljivo širi sarajevska "pandemija" protjerivanja novogodišnjih obilježja i hrišćanskih vjerskih simbola, "jer nisu dio tradicije Bošnjaka - muslimana", sve češće na teritoriji Republike Srpske bilježimo ozbiljne provokacije tih istih poštovalaca samo vlastite vjerske tradicije i ratne prošlosti", stoji na početku priloga RTRS-a pod nazivom "Кakve poruke Sarajevo šalje protjerivanja novogodišnjih obilježja i ratnim simbolima?"

U prilogu Branke Kusmuk, navodi se kako je “Sarajevo zaogrnuto hibridnom ideologijom građanštine”, a istinski “opsjednuto nakaradnim mrzilačkim devijacijama prema drugom i drugačijem”, i sve uz snimke vrata sarajevske katoličke porodice koja je bila žrtva napada, zaključuje se kako glavni grad sve više posrće i dublje tone, a “šovinizam sa primjesama fašizma buja”.

Navodi se kako su odavno na “skrnavljenim hrišćansim grobljima” lanci i katanci.

“I da to nije maksimum mulitkasabe – sarajevski heroji posljednjih sedmica sve češće prelaze na “srpsku teritoriju”, navodi se dalje u prilogu i dodaje kako je to većinom urađeno pod okriljem noći. Nekoliko stanovnika Istočnog Sarajeva u razgovoru za RTRS osuđuju ovakve poteze, a jedna od njih dodaje kako je provociranje, poput posljednjeg poteza kada se muškarac sa zastavom Republike BiH vozio se ovim gradom – “igranje sa životom”.

Isti taj sagovornik navodi kako srpski narod nikad nije “rušio njihove spomenike”. Jedna gospođa poručuje “zašto se nije zaustavio”. Za razliku od mještana Istočnog Sarajeva, prvi čovjek MUP-a RS poziva da se ne odgovara na provokacije.

U prilogu se navodi se kako je “stradalništvo počelo zastavom, srpskom – ali u pogrešnim rukama”. Dodaje se “sarajevski gerilci ne progovaraju” – ni domaći ni međunarodni.

Zaključuje se kako su zauzeti “ponovnim” protjerivanjem Djeda Mraza i Božića iz bh. prijestolnice.

Politolog Sanja Vlaisavljević, inače savjetnica za obrazovanje, znanost, kulturu i sport u Ministarstvu civilnih poslova BiH, kazala je za RTRS kako u “priču o multikulturalnom Sarajevu vjeruje samo Republika Sarajevo”.

“Dakle ne postoji multietnički grad Sarajevo. Imate svinjetinu koja je protjerana iz Sarajeva, imate Djeda Mraza koji je protjeran, a sada imate i svjetlosnu rasvjetu… imate sve što je odraz multikulture, a da je protjerano iz Sarajeva”, zaključila je Vlaisavljević.

Na kraju priloga našla se na udaru i “gadljiva” gradonačelnica Benjamina Karić koja je umjesto “božićnih i novogodišnjih praznika koji nisu po hidžri, zaželjela, ni manje ni više, bolji kalendar”.

Autorica priloga zaključila je kako se “virus protjerivanja širi Federacijom” i poentirala da dječica očekuje da “Djeda Mraz primi islam i preraste u Djeda Hidžru i obraduje ih paketićima”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare