Vlasnik agencije tvrdi: Bokser Mensur Peljto me prevario za 20.000 KM

Vijesti 11. okt 202211:19 0 komentara
inforadar.ba

"Sve je počelo tako što su u julu 2000. u moju Agenciju došli menadžer meča Bojan Zec Filipović u društvu sportiste Mensura Peljte, s molbom da im obezbjedimo četiri avionske karte za borce iz Amerike koji trebaju doći na meč na jezeru Modrac. U gotovo nemogućem roku uspjeli smo pronaći te četiri karte, a cijena je bila 20.011 KM, i tada kreće košmar“, svjedoči Nikolić za Inforadar.

Za bivšeg bh. boksera Mensura Peljtu javnost je posljednji put čula nakon proših lokalnih izbora kada je kao nezavisni kandidat za Skupštinu Brčko distrikta iz reda nacionalnih manjina tvrdio da mu je pokradeno najmanje 250 glasova, zbog čega, kako je tada izjavio, nije prešao izborni prag.

Ubrzo nakon toga ponovo se oženio (u Brčkom) i priredio pompezno vjenčanje gdje se vozio helikopterom, kočijama, konjima.

Peljto je inače poznat kao ljubitelj boksa i borilačkih vještina ali i donacija i sponzorstava za bokserske spektakle poput Sarajevo Fight Night 5. Široj javnosti je, međutim, nepoznato da je Peljto sklon i malverzacijama i prevarama kao u slučaju agencije Globus Travel Services d.o.o., kojoj bez obzira na mnoštvo sudskih presuda na svim nivoima, čak i pravosnažnu, pune 22 godine duguje novac za avionske karte iz Amerike zbog čega je Agencija propala.

Vlasnik Agencije, Sarajlija Zvonimir Nikolić, preko noći je ostao na ulici, bez sredstava za život, čemu je nesebično kumovala i pravna država svojim nečinjenjem i dvodecenijskim opstruiranjem pravosnažne presude.

„Sve je počelo tako što su u julu 2000. godine u ‘Agenciju Globus Travel Services’ došli izvršni menadžer meča Bojan Zec Filipović u društvu sportiste Mensura Peljte, sa molbom da im obezbjedimo četiri avionske karte za borce iz Amerike koji trebaju doći na organizovani meč na jezeru Modrac kraj Tuzle. U gotovo nemogućem roku uspjeli smo pronaći te četiri karte, jer smo bili ograničeni vremenom, a cijena je bila 20.011 KM. Kao zalog da će sutra donijeti novac ostavili su nam ispečaćenu čekovnu knjižicu KickBoxing saveza BiH i blok također ispečaćenih i potpisanih bariranih čekova navedenog saveza“, Ispričao je za Inforadar Nikolić.

Od tog trenutka počinje svojevrsni košmar za Nikolića jer posuđeni novac niti su ikada više uspjeli vidjeti, niti su se Peljto i ljudi iz njegovog tima javljali na telefonske pozive te su u oktobru 2000. iz Agencije bili primorani da pokrenu postupak na Sudu u svrhu naplate duga. Vrlo je indikativno bilo već tada da, uprkos usmenom priznanju Mensura Peljte na prvom ročištu, sutkinja Željka Krmek, koja je vodila postupak, nije donijela presudu u korist Agencije, nego je odgodila ročište. Nakon toga više od četiri godine na ročištima se nisu pojavljivali ili Peljto ili njegov advokat, a kada bi se pojavili negirali su da je meč uopšte održan.

Međutim, jedan od ključnih dokaza da je meč održan objavljen je na zvaničnoj stranici Svjetske bokserske organizacije. U međuvremenu zbog loše prodaje ulaznica organizatori su tražili donacije od Kantona, Američke ambasade i drugih. Upravo su u tim molbama priznali da su dužni Agenciji Globus Travel Services za avionske karte.

Sutkinja Krmek je bezrazložno razvlačila u beskonačnost cijeli proces, tolerišući ponašanje Peljte i advokata i nedolazak na zakazana ročišta. Nikolić je u više navrata tražio uvid u spis s prvog ročišta, na kojem je pismeno priznanje tužene strane, ali je odbijen. Nakon pet godina, 2005., oštećeni su tražili zamjenu sutkinje koja je svo to vrijeme Peljtinog neodazivanja na ročišta imala očiti dokaz o adresi tuženog, odnosno Rješenja o registraciji Kick-boxing saveza BiH od 11.3.1998. Samo Rješenje je dokaz da je Savez registrovan na Ilidži u Ulici Jahijela Fincija, te da ga zastupa zastupa bokser Mensur Peljto.

Nova sutkinja Maida Bikić u februaru 2005. godine donosi presudu u korist agencije Globus Travel Services, sa pripadajućim zateznim kamatama i sudskim troškovima, koje je morao platiti tuženi.

Detalje o ovom slučaju pročitajte ovdje.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!