Vlast iz NSRS poručuje: Imaćemo najmoderniji izborni zakon

Vijesti 08. jan 202414:57 2 komentara
N1

Za predstavnike vladajućih stranka koji su u Narodnoj skupštini Republike Srpske danas održali sastanak, bilo kakvo nametanje izbornog zakona od OHR-a nije prihvatljivo. Ovo je rečeno nakon sastanka na koji se predstavnici opozicije nisu odazvali.

Predsjednik NSRS Nenad Stevandić izjavio je da će radna verzija Izbornog zakona RS ići na analizu kod svih političkih partija ističući kako je ustavni osnov nesporan i kako je sadržan u Ustavu Republike Srpske i Ustavu Bosne i Hercegovine.

“Onaj koji je danas došao da razgovara o izbornom zakonu je onaj koji je na temelju poštovanja insitucija RS, zakona i Ustava, a onaj koji nije došao je na poziciji Schmidta”, rekao je Stevandić ističući da će, usvoji li se zakon u adekvatnom roku, lokalni izbori u oktobru ove godine u Republici Srpskoj biti održani po Izbornom zakonu RS, ali i kako nema procjenu koliko bi takvi izbori koštali.

Radovan Višković, predsjednik Vlade RS i potpredsjednik SNSD-a, stava je kako postojeći ustav dozvoljava entitetima da urede izborni proces na svojoj teritoriji.

“Prije svega izbor za predsjednika i potpredsjednike RS za NSRS načelnike, gradonačelnike i odbornike. Za sve ono što nije sa zajedničkog nivoa”, rekao je on ističući da CIK-u ostaje da uredi izbore za Predsjedništvo BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH.

“Mi smo u radnoj verziji ugradili i one eventualne izmjene izbornog zakona koje se odnose na transparentnost primjenom savremenih softverskih sistema”, rekao je Višković.

“Mi smo se sastali da poručimo da želimo da imamo moderan izborni zakon, da ne želimo nikakvo nametanje izbornog zakona bilo legalnog ili nelegalnog visokog predstavnika”, rekao je lider DNS-a, Nenad Nešić.

On se osvrnuo i na verbalni sukob koji je na početku sastanka imao sa predsjednikom NSRS Nenadom Stevandićem. Istakao je kako je samo za poštovanje zakona te kako je po zakonu NF Jelene Trivić vanparlamentarna stranka, a poslanici koji djeluju u okviru te stranke samostalni poslanici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare