Vlast u FBiH se pohvalila nakon 100 dana rada, tražili smo komentar od građana

Vijesti 08. aug 202320:53 0 komentara
N1

I dok se vlast u BiH hvali uspjehom u prvih 100 dana mandata, evo šta o svemu kažu opozicionari, javnost i obični građani.

Prvi čovjek Vlade pohvalio se jedinstvom. Preko 500 tačaka dnevnog reda na deset redovnih i vanrednih sjednica, i sve tačke usvojene jednoglasno. Kao najveći uspjeh Vlade naveo je usvajanje seta energetskih zakona u Parlamentu Federacije BiH, kao i Zakona o civilnim žrtvama rata.

Kolega iz Ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice, Nerin Dizdar, također se pohvalio. Više od 5 hiljada projekata, vrijednih 24 miliona maraka. Podrška početnim biznisima povratnika, besplatna pravna podrška za povratnike i ono što je posebno važno, istakao je ministar, pomoć Memorijalnom centru Potočari u vrijednosti od 650 hiljada maraka.

Ipak, ne gledaju svi stvari istim očima. Opozicija i dalje ne priznaje, kažu, nedemokratski izabranu vlast. Produkt su međunarodne zajednice i suspenzije Ustava, a ne volje građana. A u radu nisu daleko odmakli od tog imidža. Čak i zakone kojima se hvale, pripremila je prethodna Vlada. A o skandalima koji prate pojedine ministre, suvišno je govoriti, kažu opozicionari.

Ono što nisu uspjeli dovesti do kraja u prvih sto dana, kaže premijer Nišić, jesu imenovanja u javnim preduzećima. I to je, tvrdi, dokaz kako im to nije jedini interes. Ipak, ako je suditi prema rezultatima rada, konkretnoj podršci građanima koja je izostala, samo pozicijama su se i bavili, stava je komunikolog, Mirza Mehmedović.

“Federalna vlada mora intervenisati u ekonomskom smislu na smanjenje, odnosno stopiranje povećanja cijena, generalno namirnica koje su potrebne građanima, bojim se da se suočavamo sa sve većom ekonomskom krizom, to je suštinsko pitanje kojim se treba baviti Vlada. Treba naravno da se bavi i prosječnom platom u Federaciji, velikim brojem nezaposlenih, velikim brojem radnika na crno”, naglasio je Mehmedović.

Građani pak većinom kažu, sto dana je premalo da bi ocijenili konkretne efekte, no ima i onih koji vjeruju da je svaka vlada ista u odnosu prema njihovim osnovnim potrebama.

Priču donosi Adisa Imamović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!