Vlast u RS ne odustaje, osvanuli bilbordi s porukom “Granica postoji”

Vijesti 18. sep 202320:03 1 komentar
N1

Dvoglavi orao, naoružana žandarmerija u stroju, samo su dio sadržaja bilborda kojima je oblijepljena Republika Srpska. Najviše ih ima u Banjaluci, odakle vlast poručuje “Granica postoji”.

Za jedne je uzročnik krize, kako navode, otimačina 130 nadležnosti i pokušaj otimanja imovine, za druge su prvi razlog tenzija, te pozivaju da se država zaštiti.

“Granica postoji, zato što ne damo naše nadležnosti”, natpis je na mnogim bilbordima širom Banjaluke. Na jednom i pripadnik žandarmerije, uz rečenicu da je 130 nadležnosti preneseno na nivo BIH.

“Zašto bih obraćao pažnju na bilbord?”

“Iskreno nemam vremena…”

Sakib, dijelom Fočak, dijelom Banjalučanin, suštinski stanovnik Engleske od 1995.godine, ipak je zabrinut. Nisu krivi ljudi, već vlast tvrdi.

“Ova zemlja, BIH, ovaj grad je toliko Bog dao sve, samo da je pametnije rukovodstvo. Kakva priča o narodu da se ne voli, narod se voli. Ja imam u ovom gradu prijatelje, Srbe, Hrvate, Rome, živjeli smo i živimo”, kaže Sakib Hadžić.

Ko je zakupio bilborde ne zna se, no jasno je na njima osporeni grb dvoglavog orla, ali i slika Milorada Dodika, navodno i šumara, policajaca u stroju, sa oružjem…

“Za mene lično jesu uznemirujući, bilbordi imaju vojne motive što upućuje na nekakvu ratnohuškačku retoriku. Hipotetički, retorički, neka šalju svoju djecu na te međuentitetske linije, kad su već ubijeđeni da je ta politika ispravna”, kaže Jelena Trivić, predsjednica Narodnog fronta.

Predsjednici NF-a, lider DNS-a odgovara da samo ona na bilbordu vidi uniformu, dok ostali vide drvosječu. OHR, čiji je šef uprkos najavama da će biti uhapšen kroči li u RS došao u Banjaluku, saopštava da “ne postoji državna granica između entiteta”. Podsjećaju da je ustavni termin “međuentitetska linija razgraničenja’.

Dok su naoružani pripadnici žandarmerije na bilbordima za jedne samo, kako kažu podsjećanje na jednu od 130 oduzetih nadležnosti, za druge su uvod u rušenje države.

“Puzajući državni udar, separatizam, secesija, balvan revolucija”, samo su neke od sintagmi koje za blokade saobraćaja svakog petka u 18h, koriste političari, uglavnom iz FBiH.

“Šta će se desiti, kako, ja ne vjerujem da će doći do nekog pomjeranja granica, ali da može doći do nekih incidenata, realna je ta opasnost. Jako puno se stvari dešava istovremeno. Promjena snaga Eufora, da sa njima komanduju Mađari, đe su našli Mađare, s obzirom na politiku Orbana…”, rekao je Zlatko Miletić, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Dok sa entitetskih linija simpatizeri poručuju.

“Ne mogu stranci voljeti više našu zemlju od predsjednika…”

Analizira se bezbjednosni okvir u zemlji:

“Svi vidovi okupljanja ukoliko su mirni i demokratski su legalni, legitimni. Da li je baš sada vrijeme da se crtaju granice, one se crtaju u svjetskim razmjerama. A u svjetskim razmjerama sada dominira autoritarni populizam i autoritarna demagogija, rekao je Duško Vejnović, profesor bezbjednosti.

I protesti i bilbordi dio su odgovora prosrpskih organizacija, a nakon što je potvrđena optužnica protiv predsjednika RS Milorada Dodika zbog neprovođenja odluke Visokog predstavnika. No, još prije godinu dana SNSD je otpočeo kampanju vraćanja oduzetih nadležnosti, a video uratci na njihovim kanalima i danas svjedoče o ciljevima stranačkih politika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte više

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare