Vlast u RS se ipak povlači: S dnevnog reda skinut Zakon o nepokretnoj imovini

Vijesti 25. sep 202319:26 0 komentara

U silnoj odlučnosti, vlast u Republici Srpskoj se ipak povlači. S dnevnog reda sutrašnje sjednice entitetskog parlamenta skinut je Zakon o nepokretnoj imovini o kojem su zastupnici trebali raspravljati po treći put, nakon što su ga prethodna dva puta osporili visoki predstavnik i državni Ustavni sud.

Uoči početka akademske godine, akademska zajednica u Republici Srpskoj odlučila je da zauzme stav o, kako u naslovu stoji – političkim i pravnim posljedicama djelovanja visokog predstavnika.

“Ova konferencija upravo ima za cilj da ukaže na sve probleme inostranog intervencionizma, na probleme prisustva institucije visokog predstavnika”, rekao je Vlade Simović, vanredni profesor na FPN Banjaluka

Dakle tema poznata, zaključci se takođe daju naslutiti, sve uči sjednice Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj se trebalo, ali samo trebalo, raspravljati o Prijedlogu zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti koji je prethodna dva puta osporen od Ustavnog suda, ali i visokog predstavnika čiji legitimitet vlast u Banjaluci osporava.

“Mislim da neko ko opet kažem nije izabran rezolucijom Savjeta bezbjednosti ne može sebi da dozvoli tu mogućnost da osporava takav jedan zakon. Pogotovo zato što su ta pitanja o kojima ćemo mi ponovo i po treći put odlučivati definisana i Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom”, navela je Ranka Perić Romić, dekan FPN Banjaluka.

Naprasno skidanje s dnevnog reda tačke koju vlast smatra toliko značajnom iznenadilo je poznavaoce prilika, a čini se i ministra visokog obrazovanja koji je prisustvovao konferenciji na Fakultetu političkih nauka i na pitanje o razlozima za skidanje Zakona sa dnevnog reda odlučio da odgovori napadom.

“To ćete postaviti rukovodiocima Narodne skupštine, N1 uvijek ima jedno antiustavno pitanje kad je u pitanju Republika Srpska. Hvala vam što me podsjećate da se borimo za Republiku Srpsku”, rekao je Željko Budimir, ministar visokog obrazovanja RS.

Šta je antiustavno u pitanju o razlozima za odluku Vlade o povlačenju zakona ostalo je poznato samo ministru koji je ljutito otišao. Kad ne zna ministar još manje zna predsjednik Narodne skupštine.

Više o razlozima Vlade moglo bi biti poznato sutra, kada će, uoči početka sjednice Narodne skupštine biti održan skupštinski Kolegijum. Da je Zakon o nepokretnoj imovini ostao u proceduri, to bi bio treći put da se o njemu raspravlja nakon što ga je u dva navrata osporio Ustavni sud i OHR. U međuvremenu Narodna skupština je donijela zakone o izbacivanju OHR-a iz službenog glasnika i neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda, a Kristijan Šmit je nametnuo izmjene Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine i uveo kazne za nepoštovanje odluka visokog predstavnika, zbog čega se Milorad Dodik našao pred optužnicom Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Ponovno usvajanje Zakona o nepokretnoj imovini koji bi, pretpostavka je, ponovo osporili i Ustavni sud i OHR stavilo bi pred zid predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. U takvim uslovima u kojima bi zakon bio osporen, on bi zbog ranijih odluka bio obavezan da potpiše ukaz o proglašenju zakona, što bi za sobom povuklo određene pravne posljedice. Sve treba posmatrati u kontekstu optužnice koja se pred Sudom Bosne i Hercegovine protiv Dodika vodi.

Prema pojedinim tumačenjima novo potpisivanje ukaza o proglašenju osporenog zakona značilo bi ponavljanje djela koje se Dodiku stavlja na teret, što bi ga moglo odvesti u pritvor. Tu mogućnost u Republici Srpskoj oštro odbacuju. Iako bi donošenje novog Zakona o nepokretnoj imovini značilo nastavljanje vrtenja u krug profesor Pobrić kaže donošenje tog zakona i aktuelna optužnica ne moraju se direktno povezivati.

“To sad ne možemo direktno povezivati, ta dva predmeta tako da kažem ili ta dva slučaja. Sad nije još izvijesno kako će se ovaj predmet protiv gospodina Dodika završiti, on je još u fazi potvrđivanja optužnice”, rekao je Nurko Pobrić, profesor ustavnog prava.

A ta optužnica od strane Milorada Dodika i njegovih simpatizera naziva se rezultatom pritiska zbog Dodikovog nastojana da očuva imovinu Republike Srpske koju je, po njima, trebao da čuva i Zakon koji je povučen s dnevnog reda. Sve se dešava u jeku Dodikovih slutnji da se u OHR-u sprema odluka o rješenju pitanja državne imovine i njegovih prijetnji koje intenzivno ponavlja još od inauguracije.

“Ja kažem ovdje pred Narodnom skupštinom i javnošću ukoliko se bilo ko usudi da bilo kakvom intervencijom putem bilo kakvog lažnog ili stvarnog visokog predstavnika zadre u imovinsko-pravne odnose Republike Srpske ili bilo šta što je suštinski važno za nas bez debate i bez bilo kakvog našeg odraza o tome napisao je odluku koju ću ja ovdje predložiti o odvajanju Republike Srpske i znam šta govorim u ovom trenutku”, rekao je ranije Milorad Dodik, predsjednik RS.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad