Vlasti tvrde da su im potrebe mladih prioritet, realnost potpuno drugačija

Vijesti 25. jan 202420:11 0 komentara

Pitanje mladih opterećuje svaku vlast, pa tako i ovu. Institut za razvoj mladih KULT predstavio je rezultate istraživanja o njihovom položaju i potrebama u Federaciji. Godine prolaze, a istraživanja isto pokazuju.

Ammar Grabić iz Gradačca apsolvent je na Fakultetu elektrotehnike u Tuzli. Danas je dio struktura koje učestvuju u kreiranju strategije za mlade, a i sam nosi iskustvo problema s kojima se ova populacija suočava.

“Ono što ja generalno smatram jer sam se susreo prvo s tim nakon završenog formalnog obrazovanja koliko je teško da mlada osoba nađe prvo zaposlenje.Nekako generalno se uvijek pita sta si to mozda radio prije, koje je to prijasnje iskustvo, a generalno ako studirate redovno teško da možete raditi nešto i u struci da imate neko iskustvo koje mozete predati poslodavcu na intervju”, rekao je Gabić.

Nadležni tvrde da su im potrebe mladih prioritet. Pokazuje to i istraživanja koje je radio Institut za razvoj mladih KULT.  Zabrinjavajući su podaci ovog istraživanja.

“Poblemi koje smo detektovali tiču se stambenog zbrinjavanja mladih. Mladi ne mogu da se osamostale iz primarne porodice. Zatim tiču se nedovoljno razvijene svijesti o važnosti zdravstvene brige.Također nepovoljan ekonomski položaj, položaj mladih na tržištu rada. Te nemogućnost mladih da dovoljno izraze svoje potrebe kroz službene mehanizme uključivanja mladih u procese donošenja odluka”, rekao je Aziz Đipa iz KULT-a.

Uloga mladih u ovom procesu je osigurana kroz učešće predstavnika Vijeća mladih Federacije BiH u radu Radne grupe. Asja Dizdarević, predsjednica Vijeća mladih FBiH naglašava da je neophodno donijeti kvalitetan dokument te osigurati da on ne bude još jedan papir koji će završiti u ladicama ministarstavaa.

“Da osiguramo da uz njega idu i prpratni jako važni dokumenti, poput akcionih planova i budžeta jer jedino tako ćemo da doprinesemo da zaista one mjere koje budu definisane strategijom za mlade FBiH budu i implementirane”, dodala je.

Prošle godine u desetom mjesecu Vlada Federacije je usvojila odluku usvajanja strategije za period 2024-2027. u narednih šest mjeseci mladi ljudi na području Federacije će aktivno učestvovati u izradi dokumenta, a nosilac inicijative je Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Strateški dokumenti, bar do sada, nisu donijele neke značajne promjene, pa ostaje da vidimo hoće li ovaj osigurati bolje uslove za život mladih.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!