Vojni analitičar o padu aviona: Ovo bi mogao biti Prigožinov trik

Svijet 23. aug 202321:51 0 komentara
REUTERS/Yulia Morozova

Još uvijek nema potvrde da je šef Wagnera Jevgenij Prigožin poginuo u zrakoplovnoj nesreći u Rusiji, ali ako jest, za mnoge to neće biti iznenađenje, piše Sky News. Vojni analitičar Sean Bell smatra da bi ovo mogao biti trik da se šefu Wagnera omogući miran život u egzilu.

“Nekako smo očekivali kako će proći tri mjeseca da se prašina slegne prije nego što se Putin pozabavi problemom, ali je on to učinio zapravo dva mjeseca kasnije. Ovo je možda bila iskonstruirana priča za Prigožina da tiho pobjegne i živi negdje u egzilu, pod perikom i uz određeni stupanj privatnosti”, objasnio je.

“Prigožin nije bio koristan Kremlju”

“Jasno je da je napravio pogrešku u procjeni… i čini se da su njegovi dani tada odbrojani”, dodao je. Diana Magnay, analitičarka Sky Newsa, naglašava da je sve u vezi s Jevgenijem Prigožinom još od njegova javnog pojavljivanja kao čelnika Wagnerove grupe bilo krajnje nejasno.

“Još od njegovog marša na Moskvu u lipnju, postavljaju se pitanja o tome može li on uopće preživjeti – nakon što je u biti ustao protiv režima. Mislim da je vrlo zgodno za Kremlj i za Rusiju da ga proglase mrtvim. Pretpostavljam da su se mnogi ljudi pitali, očekivali, hoće li se to dogoditi”, nastavila je.

“Ali ako je to slučaj da je Prigožin poginuo u nesreći, onda to svakako služi u svrhe Kremlja. Nije bio osobito koristan jer je u biti stvorio najveći problem za predsjedništvo Vladimira Putina kojeg pamtim u njegove 23 godine na vlasti”, zaključila je.