Vojska gubi, haos u mobilizaciji, razdor u Kremlju. Je li Putin pred padom?

Vijesti 07. okt 202209:01 2 komentara
Sputnik/Dmitry Astakhov/Pool via REUTERS

Teški porazi na bojnom polju u Ukrajini. Poniženje zbog gubitka teritorija koji je još prošlog tjedna proglasio ruskim "zauvijek". Potpuni fijasko mobilizacije koju je naredio, a za koju ruska vojska očito nema kapaciteta i koja će jako teško preokrenuti tijek rata. Sve izraženije nezadovoljstvo, kako u narodu tako i među vladajućom elitom, od režimskih medija do dužnosnika.

Za nezavidnu situaciju u kojoj se našao ruski predsjednik Vladimir Putin može zahvaliti isključivo sebi. Praktički svaki korak koji je poduzeo otkako je poslao vojsku preko ukrajinske granice 24. veljače, a pogotovo oni kojima je situaciju eskalirao posljednjih dana, trebao ga je dovesti bliže pobjedi nad “nacističkom” Ukrajinom i “kolonizatorskim” Zapadom.

Umjesto toga, našao se još više stjeran u kut, sa sve manje prostora za uzmak. 70. rođendan, koji danas slavi, proći će u sjeni sve ozbiljnijih znakova da se njegova dvadesetdvogodišnja vlast drma ili barem da se u redovima režima javlja sve veći raskol.U ruskim režimskim medijima, čiji su se voditelji i gosti dosad natjecali tko će žešće likovati nad velebnim vojnim pobjedama, huškati protiv Ukrajine i Zapada te im prijetiti nuklearnim uništenjem, odjednom su se počeli javljati kritički glasovi i realne procjene ratne situacije.

Urednica RT-a spominje streljanje sovjetskog generala 1941.

“Ljudi upoznati sa situacijom kažu da je ovo tek početak u smislu da će u sljedeća tri tjedna biti sve teže. Moramo izdržati”, komentirala je tako u ponedjeljak voditeljica na Rusiji 1 Olga Skabejeva, poznata i kao Putinova “željezna lutka”, teške ruske poraze na istočnom i južnom bojištu.

Ruski ratni reporter Aleksandar Sladkov složio se s njom “da je situacija teška” i da su oružane snage Ukrajine “na vrhuncu svojih kapaciteta zbog mobilizacije koja je započela na proljeće” i zapadnih isporuka oružja.

No kad je pokušao ublažiti težinu situacije, tvrdeći da se ruske snage još uče i da pojačanja dolaze, Skabejeva ga je otvoreno pitala zašto ne brane položaje oko Hersona i je li sam grad ugrožen te hoće li pojačanje doći prekasno. Reporter koji inzistira na tome da se “ne bavi propagandom” priznao je da će vjerojatno proći dva mjeseca dok se situacija preokrene i Rusi opet budu sposobni za ofenzivne akcije.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare