Von der Leyen pohvalila donosioce odluka u BiH i poručila: “Pravila su jasna”

Vijesti 01. nov 202312:22 0 komentara
F.Z./N1

Predsjednica Evropske komisije Ursula Von der Leyen, nakon susreta sa Borjanom Krištom, predsjedavajućom Vijeća ministara, rekla je kako je budućnost BiH u Evropskoj uniji, te da BiH ima punu podršku EU da provodi potrebne reforme.

Ona je pohvalila sadašnji sastav Savjeta ministara BiH da je usvojio određeni paket mjera u oblasti vladavine prava na kojima se radilo proteklih sedmica

“Sada bi cilj trebao biti jedan odlučan napredak na realizaciji 14 ključnih prioriteta, vama znanih. To će svakako predstavljati napredak na procesu pridruživanja I približiti vas u EU. Naša sasradnja je bila odlična i nastavićemo blisko sarađivati u narednom periodu”, kaže Von der Leyen i u ovom dijelu dodaje:

“Rješavanje 14 preioriteta, a naročito koji se tiču vladavine prava, tu mislim na Zakon o sukobu interesa i sudovima. To je izuzetno važan, prije svega za BiH, značajan korak”, kaže Von der Leyen.

Kaže kako BiH treba da djeluje jedinstveno, da nastupa sa jednim glasom, te da neće dozvoliti korake nazad. Druga njena poruka je da se mora raditi na zbližavanju privreda EU i Zapadnog Balkana.

“Na tome smo radili. Imamo naš investicioni plan od 30 milijardi eura za Z. Balkan I ovaj plan donosi ubrzano rezultate. Sjajan primjer su projekti vezani za autopouteve i željeznicu duž Koridora Vc koji su poveznica sa Centralnom Evropom. Vaša privreda je na 35% evropskog prosjeka, znači jako puno neiskorištenog potencijala, što je za nas važno, a upravo i predstavljamo zato novi plan razvoja Z. Balkana”, kaže predsjednica Evropske komisije.

Borjana Krišto nakon sastanka sa Ursulom von der Leyen: Radimo neumorno za dobrobit BiH

Govori o planu koji ima 4 komponente.

“Prva se tiče toga da mi sa svoje strane otvaramo naše jedinstveno tržište privrednim subjektima sa Z. Balkana u 7 važnih grana. Druga se tiče toga da Z. Balkan otvori svoje granice i da zajednički kompletirate vaše zajedničko tržište. Kad bi se to kompletiralo, mogli bi povećati vaše BDP za 10%. Treća komponentaje vezana za jedinstveno tržište. Ako otvorimo mi svoje jedinstveno tržište, a vi kompletirate zajedničko regionalno, to neminovno povlači određene reforme koje se moraju provesti radi bolje integracije. Za BiH to je bolje poslovno okruženje, digitalizacija, ozelenjavanje, priprema zemlje za zelenu tranziciju, I na kraju 4 komponenta. Iskustvo EU je da kombinacija reformi i investicija donosi snažnu korist. To je nešto što se pokazalo da funkcionište u EU, a trebalo bi biti uspješno i za Z. Balkan. Otvorilo bi radna mjesta, približilo bi naše privrede, osiguralo bi približavanje EU. Imamo mogućnost da udvostručimo vašu privredu u jednoj deceniji”, kaže Von der Leyen.

Nije htjela da komentariše odluke Christiana Schmidta, Visokog predstavnika u BiH, ali je poručila da su pravila jasna. Postojanje OHR-a u BiH će biti onoliko koliko brzo BiH napreduje ka EU.

Ranije se sastala s članovima Predsjedništva BiH, a preko puta je grupa aktivistikinja držala transparente kojima nju i EU optužuje da su “saučesnici u genocidu u Gazi”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!