Vraćena bista Voje Dimitrijevića ispred zgrade Akademije u Sarajevu

Vijesti 14. dec 202210:55 2 komentara
Facebook

Vratili smo bistu Voje Dimitrijevića, doajena sarajevskog i bh. slikarstva ispred zgrade Akademije likovnih umjetnosti, saopćila je jutros gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

“Sarajevo je ponosno jer je iznjedrilo izuzetnog likovnog stvaraoca, ali i divnog čovjeka, humanistu i antifašistu, čije su progresivne ideje bile temelj Vojine političke, umjetničke i životne filozofije”, navela je Karić.

“Čovjek koji je znao izabrati i braniti integritet umjetnosti i umjetnika kad je to trebalo!”, dodala je u objavi na zvaničnom Facebook profilu.

Vojo Dimitrijević jedan je od osnivača avangardne grupe Collegium artisticum davne 1939. godine, kao i začetnik moderne umjetnosti u Bosni i Hercegovini.

“Iz njegove umjetnosti je proizašlo sve ono što danas jednim imenom nazivamo moderna umjetnost. To je bilo vrijeme socrealizma, vrijeme poslije rata kada su mnogi slikari radili realistički i veristički. Vojo je imao iskorak koji je bio riskantan, hrabar i visoko kvalitetan”, rekao je ranije Strajo Krsmanović direktor gradske galerije Collegium Artisticum.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare