Vranić: Djeca su srećom otporna na delta soj, hospitalizirano samo troje u KS

Vijesti 28. sep 202111:55 > 11:55 1 komentar
TVSA/Screenshot

Epidemiološksa situacija u Kantonu Sarajevu je stabilna kada je u pitanju broj novozaraženih, rekao je ministar zdravstva KS Haris Vranić.

Naveo je kako je od 19.9. do danas testirano u prosjeku 1045 osoba, a da je u nekim momentima taj broj bio i veći.

“Kapaciteti bolničkih sistema su popunjeni, ali ohrabruje da nema velikog broja pacijenata koji su na punoj mehaničkoj ventilaciji”, rekao je Vranić obraćajući se delegatima Skupštine KS.

Usvojen je prvi put jedinstveni protokol za liječenje u obje bolnice i Domu zdravlja za Covid na sastanku koji je Vranić održao s direktorima ovih ustanova.

“Važno je naglasiti da postoje kooridnatori koji funkcionišu između ove dvije bolnice i do sada nije bilo problema kada je u pitanju zbrinjavanje pacijenta. U prethodnom talasu je bilo neugodnih scena kada su vraćali i vozili pacijente iz jedne u drugu ustanovu. Toga više nema”, rekao je Vranić.

Naglasio je kako je stav WHO da se ne objavljuje više broj novozaraženih već samo onih koji su hospitalizirani.

U bolnicama 91 posto nevakcinisanih

Govoreći o četvrtom talasu izazvanim Delta sojem, kazao je kako se on brže širi, ali da nemaju dužu evoluciju bolesti.

“Nažalost, u bolnicama postotak onih koji su nevakcinsiani je 91 posto. Dobna skupina je od 35 do 60 godina, znači radno sposobno stanovništvo. Imamo povećan broj zaražene djece školskog uzrasta, ali prema posljednjim informacijama Kriznog štaba nemamo ni jendo dijete koej je životno ugroženo. Troje djece je u bolnici, jedno je u teškom stanju koji od ranije ima genetske prdispozicije za to. Na sreću, djeca su otporna. Problem nam predstavljaju roditelji koji nisu vakcinisani”, rekao je Vranić.

U KS vakcinisano 36,5 posto građana

Ipak, KS je daleko odamakoa kada je u pitanju vakcinacija i do sada je 36,5 posto građana vakcinisano s obje doze.

“Želimo da taj broj bude veći. Donijeli smo preporuke na Kriznom štabu koje smo uputili Vladi da se počne razmišljati o vakcinaciji djece starije od 15 godina. FDA i EU su donijeli odluku o vakcnaciji djece od 12 godina, SAD su počele vakcinaciju i djece od pet godina. SAD i EU za sada priznaju samo Pfizer za vakcinaciju djece”, rekao je Vranić.

Pozvao je sve građane da se vakcinišu. Kazao je kako ne može da vjeruje da su antivakserski lobiji jačih od zdravstvenih kada su broje egzaktne.

“Nemamo niti jedan smrtni slučaj oboljelih od Covida koji su vakcinisani”, kazao je Vrnaić.

Dodao je i to kako razmišljaju davanje i treće doze osobama s komobirditetima. Također, naveo je kako WHO predlaže da oni koji su se vakcinisali Pfizerom, treću dozu prime od nekog drugog proizvođača, s preporukom da to bude Sinpohram.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare