Vranić: Republika Srpska preuzela model od Kantona Sarajevo

Vijesti 27. apr 202111:34 > 11:36 0 komentara
N1

Haris Vranić, ministar zdravstva Kantona Sarajevo na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo epidemiološku situaciju u Kantonu Sarajevo ocijenio je izuzetno zadavoljavajućom, pogotovo posljednjih 15 dana.

Vranić je rekao da se bilježi konstantan pad novozaraženih osoba, prijema na hospitalizaciju, kao i pad dnevnih smrtnih slučaja, a povećan je broja oporavljenih osoba.

“To ukazuje da je krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo na vrijeme donio adekvatne epidemiološko-restriktivne mjere koje je Vlada Kantona Sarajevo usvojila”, izjavio je.

“U periodu trećeg vala epidemije korona virusa broj hospitaliziranih je sve vrijeme bio do 30. marta, kada je bio i vrhunac sa 746 hospitaliziranih pacijenata. Nakon uvođenja mjera Vlade KS, dolazi do postepenog pada broja oboljelih, tako da je sada na liječenju u bolnicama oko 300 bolesnika. U jednom trenutku smo imali izrazito veliki broj umrlih i hospitaliziranih pacijenata u roku od 24 sata, što će zahtjevati dodatnu analizu razloga tako visoke smrtnosti pogotovo u jedinicama intenzivne njege”, izjavio je Vranić.

Vranić: RS i FBiH preuzeli model

Prezentirao je i podatke iz jučerašnjeg izvještaja ZZJZ KS, sa 76 novozaraženih građana.

Na liječenju je 265 osoba, od čega 184 pacijenta u KCUS-u, a u Općoj bolnici “Abdulah Nakaš” 81 osoba, na respiratoru je prema ministru Vraniću “samo” šest osoba.

Istakao je i pophvale za Vladu Kantona Sarajevo, koja je, kako je istakao, prva u BiH hrabro i odlučno uvela restriktivnije higijensko-epidemiološke mjere, pri čemu se nije obazirala na Federaciju BiH koja se u tom trenutku opirala uvođenju restriktivnijih mjera.

VEZANE VIJESTI

“Zadovoljstvo mi je istaknuti da je Republika Srpska preuzela isti model tzv. djelimičnog lockdowna koji smo imali u KS, te je i ostatak FBiH nakon izvjesnog vremena je slijedio KS. Rezultati koordiniranog djelovanja pokazuju da je cijela BiH jedno epidemiološko područje, te da se ne smije izdvajati niti jedan njen dio sa svojim epidemiološkim mjerama”, pojasnio je.

Vranić je dodao i to da će Krizni štab, kao i Vlada Kantona Sarajevo svakodnevno pratiti epidemiološku situaciju i da je apsolutno spremna oduprijeti se eventualnom novom talasu, tj. eventualnom povećanju broja zaraženih.

Zdravstveni sektor je podnio najveći teret i, kako je rekao Vranić, zajedničkim naporima se može normalizirati stanje i raditi na povratku u normalne životne tokove.

Završena vakcinacija u staračkim centrima

“Sve ovo ne bi bilo moguće bez građana, ugostitelja, privrednika koji su se pridržavali mjera i hvala im na tome – zajednički možemo sve”, rekao je Vranić.

Napomenuo je i kako pristužu čestitke i pozivi za saradnju iz drugih zemalja zbog ovakvog iskustva.

“Nakon vakcinacije zdravstvenih radnika, završili smo i vakcinaciju u staračkim centrima. U toku je vakcinacija starijih od 75 godina i sve protiče u najboljem redu. Nije bilo velikih redova, a zdravstveni radnici pružaju kvalitetnu uslugu i imamo samo riječi pohvale za organizaciju. Svi koji su primili prvu dozu vakcine, odmah su dobili termin i za drugu vakcinaciju”, istaknuo je Vranić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!