Vrh MUP-a RS odlučan u namjeri da iskorijeni kriminal u svojim redovima

Vijesti 11. aug 202219:05 5 komentara

Nakon samo dana pauze, novi obračun MUP-a RS sa kriminalnim grupama. I ovog puta pao je visoki policijski funkcioner, koji je, nezvanično, u rodbinskim vezama sa prvim čovjekom MUP-a RS Draganom Lukačem. Upućeni ocjenjuju, da je ovo početak ozbiljnije saradnje domaćih i stranih institucija u sprečavanju organizovanog kriminala, ali i uspostavljanja demokratske pravne države.

Policijski službenici sa dugim cijevima. Česta slika u posljednjoj godini. Ovog puta pod opsadom ugostiteljski objekat “Jezero” u Trnu. Rezultat ove policijske akcije usmjerene na sprečavanje organizovanog kriminala su dvije uhapšene osobe.

“Lice inicijala N.L. i lice inicijala B.R. zbog sumnje da su počinili više krivičnih djela, prije svega, organizovani kriminal, pomoć učiniocu nakon izvršenog krivičnog djela kao i krivičnog djela zloupotreba službenog položaja ili olaštenja”, kazala je Mirna Miljanović, portparol MUP-a RS.

Vrh MUP-a odlučan u namjeri da iskorijeni kriminal u svojim redovima jer je jedan od uhapšenih visokopozicionirani policijski funkcioner Nedeljko Lubura, koji je, prema nezvaničnim informacijama, u bliskim rodbinskim vezama sa prvim čovjekom ministarstva unutrašnjih poslova Draganom Lukačom. Loši đaci i studenti svete se društvu, u šaljivom je tonu prokomentarisao profesor na fakultetu bezbjednosnih nauka Duško Vejnović.

“Moram priznati da sam lično iznenađen, pošto, ako je to istina, lišenog slobode lično poznajem 30 godina. Ako su obavještajne agencije, bezbjednosne i policijske zadokumentovali to krivično djelo, ne znam šta da komentarišem osim da trebamo vjerovati institucijama uz pretpostavku da rade u skladu sa zakonom, da političke elite imaju političku volju i saglasnost da se suzbijaju sve društveno negativne pojave”, kazao je Vejnović.

Akcija je provedena kao nastavak istrage u kojoj je fokus dekodiranje informacija sa aplikacije Sky, a što je iznjedrilo do sada veći broj hapšenja.

A to je samo početak ozbiljne saradnje domaćih sa međunarodnim institucijama, smatra Vejnović.

“Monitoringom Europola, otvaranjem aplikacija. To je početak koji će trajati dugo, ali početak uspostavljanja pravne demokratske države”, dodaje.

Među uhapšenima je, prema nepotvrđenim informacijama i Bojan Roguljić, sin vlasnika “Jezera”, banjalučkog kontroverznog biznismena Slavka Roguljića, koji je, kako pišu pojedini mediji, blizak saradnik oca gradonačelnika Draška Stanivukovića, Dragana. Novinar Brankica Spasenić dugogodišnjim praćenjem crne hronike primjećuje da se nakon ubistva Slaviše Ćuluma prije dvije godine prvi put u fokus stavlja Sky aplikacija.

“Mislim da je tada prvi put MUP RS otkrilo da određene kriminalne strukture komuniciraju putem zaštićene internet komunikacije. Koliko znam, tada su prvi put zatražili angažovanje određenih stručnih osoba, forenzičkih alata i metoda kako bi dešifrovali tu komunikaciju”, kazala je novinarka Brankica Spasenić.

Da je ovo nastavak procesuiranja visokih koruptivnih djela, poručuju i iz državnog Tužilaštva.

Tužlaštvo BiH će u narednom periodu zajedno sa policijskim partnerskim institucijama staviti fokus na intenzivno procesuiranje koruptivnih djela visoke korupcije u kojima se vrši zloupotreb policijskih kapaciteta i institucija BiH, za izvršenje krivičnih djela i sticanje nezakonite imovinske koristi.

EUROPOL-ovim i FBI-evim raspakivanjem ove aplikacije bh.policijskim organima postale su dostupne brojne informacije koje su ih dovele do više policijskih i državnih službenika koji su na neki način bili uključeni u organizovani kriminal i prodaju droge.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare