Vrhovni sud FBiH o odluci u predmetu protiv optuženih Seferovića

Vijesti 02. apr 202116:06 0 komentara
N1/Arhiv

Vrhovni sud Federacije Bosne i Hercegovine oglasio se danas saopćenjem za javnost povodom niza javnih istupa od pojedinih učesnika krivičnog postupka i drugih u vezi odluke ovog suda u predmetu broj 09 0 K 025844 20 Kž 7, protiv optuženih - Ljube Seferovića i Bekrije Seferovića.

“Vrhovni sud FBiH je rješavajući po žalbi kantonalnog tužitelja iz Sarajeva našao da je ista djelimično osnovana, pa je rješenjem od 24.11.2020. godine ukinuo prvostepenu presudu zbog više bitnih povreda odredaba krivičnog postupka (onih iz člana 312. stav 1. tačka k. Zakona o krivičnom postupku FBiH) koje se ogledaju u (ponovljenom) izostanku razloga o odlučnim činjenicama u prvostepenoj presudi, na koje je bilo ukazano i prethodnim rješenjem ovog suda kojim je ukinuta ranija prvostepena presuda”, navodi se u saopćenju.

S obzirom na to da je u ovom postupku prvostepena presuda ranije ukidana, Vrhovni sud FBiH je, kako se nadalje navodi, u skladu sa zakonom propisanim pravilima drugostepenog postupka odredio održavanje pretresa pred ovim, kao drugostepenim sudom.

“U obrazloženju pomenute odluke Vrhovnog suda FBiH navedeni su, kako razlozi u čemu se ogleda svaka pojedina utvrđena bitna povreda odredaba krivičnog postupka, tako i razlozi za odbijanje određenih žalbenih prigovora iz tog osnova, kako to i nalažu relevantne odredbe Zakona o krivičnom postupku FBiH”, navodi se u saopćenju i dodaje kako je ukidanje prvostepene presude u ovom predmetu uslijedilo zbog utvrđenih propusta u toku prvostepenog postupka na koje je žalbom opravdano ukazano.

Vrhovni sud FBiH u tom kontekstu smatra da “sve drugo u vezi navedene odluke što se pominje u pojedinim javnim istupima, izuzev razloga na koje je prethodno ukazano, predstavlja subjektivne stavove onih koje takve informacije iznose i ne može se dovesti ni u kakvu vezu sa radnjama ovog suda u postupku odlučivanja o žalbi izjavljenoj na prvostepenu presudu”.

“Iako je razumljiv pojačan interes javnosti za ovaj predmet, kvalifikacije i konotacije koje su u pojedinim javnim istupima iznesene spram vijeća Vrhovnog suda FBiH koje postupa u ovom predmetu i njegovom radu, samo zbog toga što su donijeli određenu odluku, su neutemeljene i predstavljaju neprimjeren uticaj na rad suda”, navodi se.

Vrhovni sud FBiH smatra, također, da bi u tom smislu svaka konstatacija ili kvalifikacija koja se od bilo koje strane iznosi u javni prostor morala biti obrazložena, te napominje da su “nezavisnost i nepristrasnost osnovni principi kojima se svaki sud mora rukovoditi u svome radu, pa tako i ovaj, a sudske odluke moraju biti zasnovane na zakonu”.

“S obzirom na to da je ovaj predmet u toku, ukazujemo na značaj suzdržavanja od svega što bi moglo predstavljati neprimjeren uticaj u daljem postupku vezano za održavanje pretresa pred Vrhovnim sudom FBiH, nakon kojeg će uslijediti donošenje odluke u ovom predmetu”, navodi se u saopćenju koje potpisuje predsjednica Vrhovnog suda FBiH Vesna Stanković-Ćosović.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!