Vrijeđanje Bošnjaka u Vlasenici i Potočarima: Iz kolone vozila pod pratnjom MUP-a RS pucnji i “pjesme” o genocidu. Oglasila se policija

Ilustracija / MUP Republike Srpske

Bošnjaci iz Vlasenice i Potočara doživjeli su neugodne scene, vrijeđanje na nacionalnoj osnovi, ali i veličanje genocida tokom Badnje večeri. Danas se oglasio MUP RS.

Na mrežama je objavljen snimak na kojem se vidi kolona vozila koja se vozi Vlasenicom, tačnije dijelom Vlasenice gdje su većinski stanovnici Bošnjaci, uz sirene i povik “ustajte bal*je”. Snimak je objavio i poslanik u NSRS Ramiz Salkić.

“Ovo čemu svjedoče Bošnjaci u Vlasenici predstavlja provociranje komšija što sigurno nije u duhu vjere koju navodno propagiraju. Vozanje badnjaka, sirene i povici po bošnjačkim naseljima ne mogu se shvatiti nikako drugačije da ciljana provokacija i uznemiravanje komšija, najblaže rečeno. Policija entiteta RS zna za svaki ovaj mimohod i zna koji je cilj ovakvih kolona, ali ih namjerno ne želi spriječiti da prolaze kroz bošnjačka naselja. Ovi provokatori jasno je da su ohrabreni i podržani od zvanične politike u ovom entitetu svakodnevnim izjavama usmjerenim protiv Bošnjaka i Bosne i Hercegovine”, naveo je Salkić.

Iz PU Zvornik naveli su da je PS Vlasenica zaprimila prijavu od osobe K.B. iz Vlasenice da je 5. januara 2024. godine oko 16.40 sati, u mjestu Drum, općina Vlasenica došlo do vrijeđanja na nacionalnoj osnovi od lica G. E. iz Vlasenice.

“Policijski službenici su postupajući po navedenoj prijavi potvrdili navode iste, te sve dalje mjere i radnje preduzimaju pod nadzorom dežurnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu koji je naložio da se nakon kompletiranja predmeta dostavi izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama. Policijska uprava Zvornik osuđuje svaki vid ovakvih i sličnih ponašanja, te poziva građane da se uzdrže od vršenja istih”, navodi se u saopštenju.

Slične scene zabilježene su i u Potočarima. Na mrežama je jedan od mještana objavio video u kojem se čuju pucnji i sramotne “pjesme” uz gusle “Srebrenico grobnico bali*a” te “Vlasenico druga Srebrenico”.

Problematično je to što su pucnji, ali i ove “pjesme”, došle iz vozila koje je bilo pod policijskom pratnjom.

Kontkatirali smo PU Zvornik povodom ovog incidenta, ali su nas uputili na portparolku koja nije odgovorila na naše pozive.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad