Vrijeme curi: “Otvaranje pregovora s Europskom unijom još je na čekanju, a dogovora nema”

Vijesti 02. mar 202419:31 0 komentara

Vrijeme curi, otvaranje pregovora s Europskom unijom još je na čekanju, a dogovora nema. No, gol se ne smije promašiti 21. ožujka - poruka je to ohrabrenja hrvatskog premijera Andreja Plenkovića. On je danas u Banjoj Luci nazočio zaređenju novog banjolučkog biskupa Željka Majića.

Katedrala Svetog Bonaventure ispunjena vjernicima.

Zaređen je novi banjalučki biskup – Monsiinjor Željko Majić.

Srećko Majić: Osjećaj naš, na početku je bio šok veliki, pogotovo materi”

Janja Pažin:

“Osjećaj vam ne mogu opisati, nakon toliko godina naš biskup koji odlazi i dolazi nam novi biskup.”

35 je godina prošlo, od kako je Franjo Komarica stupio na dužnost banjalučkoog biskupa.

Papa Franjo je u decembru prošle godine prihhvatio odreknuće, odnosno zahtjev za penzionisanjem sada već bivšeg banjalučkog biskupa Franjje Komarice, koji je na tom mjestu bio od 1989.godine.

Osim mnogobrojnim vjernicima, imenovanje novog banjalučkog biskupa, bio je povod i za hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da posjeti Banjaluku. Čestitike novom biskupu nisu izostale ali ni poruke vladajućim u BiH, da se utakmica za najavljeni pregovarački status sa EU, ne smije izgubiti.

Andrej Plenković:

“Sad smo u nogometnom žargonu ispred gola i trebamo zabiti taj penal koji je tu pred nama i kao prava šansa. Nadamo se uskoro i dogovoru o izbornom zakonu koji je kao što znate za postojeću koaliciju na državnoj razini jedan od ključnih preduvjeta, smatramo da ta anomalija da hrvati nemaju predstavnika izabranog od većinski hrvtskog naroda da se to treba i mora ispraviti , prijedlog koji je bio predstavljen u Laktašima je koram u tom smjeru”. 

No, dogovora oko Izbornog zakona između domaćih lidera još uvijek nema. Sporni su i dalje zakoni o sudu i sukobu interesa. Hoće li se nešto uskoro promijeniti, lider HDZ-a nesiguran.

Dragan Čović:

“Postoji nekakva mogućnost da u ponedjeljak, utorak, eventualno damo jedan glas oko toga da smo postigli jednu razumnu usuglašenost i da eventualno Vijeće ministara u ponedjeljak i usvoji te naše prijedloge, znači svelo se sve na dva ili tri dana a onda bi eventualno parlamenatrna skupština trebala to usvojiti , kako će biti vidjećemo”. 

Sjednica Savjeta ministara BiH zakazana je za ponedjeljak. No, da li će se na njoj naći reformski zakoni, još uvijek se ne zna. U Banjaluku je pristigla i predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto, no bez obraćanja javnosti. Istoj se obratio prvi čovjek RS, Milorad Dodik. Ali, iz Antalije. Čestita novom banjalučkom biskupu. Možda će se i domaći lideri po povratku u BiH, ubrzati i ne fuliti penal jer utakmica za pregovarački status sa EU je pri kraju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!