“Vrijeme da građani dignu glas i da država dobije Ustav po mjeri svakog čovjeka”

Vijesti 20. okt 202118:43 3 komentara
N1

Evropski sud za ljudska prava u pet odvojenih presuda ocijenio je da je Ustav BiH diskriminatoran, praktično prema svim građanima BiH. Stoga su ustavne promjene nužne, a građani sada imaju priliku da putem web aplikacije podrže Principe za promjene Ustava koje su usaglasili predstavnici Hrvatskog narodnog vijeća, Vijeće kongresa bošnjačkih intelektualaca, Srpsko građansko vijeće, te Foruma parlamentaraca BiH.

Promjena Ustava nije stvar volje političkih elita nego je to međunarodno pravna obaveza Bosne i Hercegovine koja proizilazi iz presuda međunarodnih sudova, poručili su bh. intelektualci, akademici, aktivisti. Uklanjanje sistemske diskriminacije, prevazilaženje pogubnosti entitetskog glasanja, kao i provođenje sudskih presuda, principi su na kojima treba promijeniti Ustav, njihov je stav.

U srcu su nam principi: prvo je država BiH, nedjeljiva, cjelovita, ravnopravna. Danas kada sve analiziramo mislim da nema nijednog građana da nije diskriminisan. Žalosno je, ali u takvom sistemu trenutno živimo… Siguran sam ipak da ima više ljudi koji vole Bosnu i Hercegovinu u oba entiteta i Brčko distriktu. Nama treba podrška šire javnosti”, istakao je Zoran Jovanović, Srpsko građansko vijeće – Pokret za ravnopravnost u BiH.

Tu podršku ovim principima građani sada mogu pružiti putem web stranice. Postojeći etno-nacionalni koncept koji je posebno izražen kroz ulogu domova naroda na nivou BiH i entiteta je neodrživ, poručeno je.

Bosna i Hercegovina nikada nije bila podijeljena etnički, ni na dva entiteta. To je, prema mom mišljenju, jedan od glavnih uzročnika što se nalazimo u ovakvom stanju. Vrijeme je da se građani na organiziran način pod jednom zastavom, zastavom BiH opredijele da žele mijenjati stanje u BiH na način koji će odgovarati svim njenim građanima, svim narodima”, poručio je Miro Lazović, predsjednik Foruma parlamentaraca BiH .

Sudske presude predstavljaju međunarodno-pravni osnov za izmjene Ustava BiH, smatraju intelektualci, koji objašnjavaju da je etnički princip nametnut kršenjem svih ljudskih prava, ratnim zločinima, etničkim čišćenjem i genocidom. Vrijeme je, kažu iz Hrvatskog narodnog vijeća, Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca, Srpskog građanskog vijeća, Foruma parlamentara BiH, da građani dignu glas i da država dobije Ustav po mjeri svakog čovjeka.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare