“Vučić i Dodik čekaju jačanje Kine, pobjedu Trumpa i poraz Ukrajine da realizuju srpski svet Aleksandra Vulina”

Vijesti 07. feb 202422:32 0 komentara

"Predsjednik Evropske zajednice 1990. godine je došao sa ponudom Miloševiću za ekspresan ulazak Jugoslavije u EZ i pomoć od pet milijardi dolara, što je sada mnogo više. To je Milošević glatko odbio. Bojim se da je ista situacija sada. Vučić i Dodik čekaju jačanje Kine, pobjedu Trumpa, da Ukrajina bude poražena i eto geopolitičkih prilika za realizaciju onoga što je propalo s Miloševićem, nešto umanjene 'velike Srbije'. Nema Karlovac-Virovitica, Ogulin-Karlovac, nego RS, Crna Gora i Kosovo. To je srpski svet Aleksandra Vulina", rekao je u Pressingu Senad Pećanin, advokat i novinar.

Smatra da će u sadašnjim geopolitičkim okolnostima Amerika prije svega voditi računa o svojim trenutnim interesima, što predstavlja noćnu moru za sigurnost Evrope.

“Sjećate se da je za vrijeme predsjednika Trumpa najžešći napad na evropske saveznike bilo to što ne troše ni dva posto budžeta na naoružanje, sada je to povećano. Da se vratimo na BiH, šokantno mi je da niko do nadležnih ne vodi računa i nema tu dimenziju da je ovdje ugrožen mir i da se jednog jutra možemo porobuditi, ne sa barikadama na Pofalićima kao 1992, ali na Vrcama i Kozijoj ćupriji da”, naveo je Pećanin za N1.

Po Ustavu NATO ima obavezu prema BiH?

Moramo se vratiti na globalni trenutak. Imale su Velika Britanija i SAD obavezu prema Ukrajini, potpisli su memorandum 1996. godine kojim garantuju integritet i suverenite Ukrajine u zamjenu za isporuku nuklearnog oružja zemalja Sovjetskog saveza Rusiji. Imamo konvenciju o sprečavanju genocida gotovo u svim zemljama, a pred našim očima se odvija genocid u Gazi. Moramo biti svjesni, samo u mjeri u kojoj pokažemo spremnost da odbranimo vlastite živote, zemlju, granice, suvrenitet i integritet BiH, u toj mjeri će nas respektovati zapadni partneri i pružiti pomoć. Da nije bilo Armije RBiH i herojskog otpora i građana BiH agresiji, nikada ne bi došlo do Dejtona, zemlja bi bila podijeljna. Milošević je imao prešutnu saglasnost da uradi to što je uradio, ali je pokvario plan što to nije obavio u roku koji mu je dat.

Šta bi u proglašenju otcjepljenja RS mogle učiniti OS BiH?

Moram biit pošten i reći da ni malo ne zavidim onim političarima i ministrima koji obnašaju te funkcije u ime građana i vole BiH jer je situacija jako teška. Morala bi postojati kohezija svih aktera na javnoj sceni da odgovore izazovu ovog užasnog vremena. Imamo uvjeravanje ministra Heleza da građani mogu mirno spavati, ja mu se divim. Volio bih više nego išta da je u pravu. Ali mislim da bi ga stvarnost u ne tako dalekoj budućnosti mogla demantirati. Znamo za administrativne blokade, ali to ne sprečava kantone da nas ne zatekne situacija.

Šta je sa relativizacijom Dodikovih izjava i toga da je na čelo EUFOR-a došao Mađar?

To je samo jedna kockica u mozaiku potpunog ignoriranja stvarnosti. Mene je strah da se, posebno kada se radi o dijelu vlasti koji kolkvijalno nazivamo Trojkom, radi o tome što Sokrat govori – o neznanju o vlastitom neznanju.

Ne vidite snagu među političarima koji bi znali odgovoriti na taj izazov?

Nažalost ne. Ne sumnjam da bi ključnj ulogu kao i 1992. imali patiroti koji su spremni dati živote za ovu zemlju, a ne političari. Tragično bi bilo da do toga dođe kada bi se moglo preduprijediti.

Ide li išta u korist ljudima koji vole BiH?

To je pitanje izbora svakog od nas. Građani su u prilici da na izborima poklone povjerenje onima za koje vjeruju da će odvesti ovaj brod u mirnu luku. Problem je kada građani dožive razočarenje kao što je bilo 2010. kada su glasali za kolaciiju predvođenu SDP-om i BiH vraćena unazad. Građani su dali povjerenje sada Trojci, ali bojim se da je u potpunosti razočarala glasače. Bojim se da će stranke Trojke, ako dođu u miru izbori, 2026. proći kao SDP tada.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!