Vučić: Oni ne razumiju da kada Srbinu dozlogrdi, više nema povratka

Vijesti 23. apr 202312:48 3 komentara
N1

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Јasenovac koje se održava u Donjoj Gradini. Govorio o jedinstvu srpskog naroda, odnosu Zapada prema Srbiji, Kosovu i terminima "hrvatski Srbin", "beogradski Srbin" i "bosanski Srbin".

Vučić je rekao kako je zahvalan Dodiku što devet godina zajednički obilježavaju “stradanje svog naroda, praznike i bitne datum iz istorije”.

“To je važno. Jer nisam beogradski Srbin niti je moj otac bosanski Srbin. Obojica smo Srbi jednako onako kao i drugi pripadnici našeg naroda koji su samo Srbi ma odakle da su. Mi smo jedinstven narod i neće nam niko moći to oduzeti niti promjeniti. Više od 200 godina pokušavaju i nisu uspjeli”, rekao je Vučić.

Istakao je kako se dosta toga promijenilo u njihovom donosu prema spoljnim zbivanjima.

“Promijenila se emocija našeg naroda. Ne mogu da prihvate da mi Srbi uvijek budemo dežurni krivci i odgovorni za sve, da budemo oni koji nemaju nikakva prava i da su političari budućnosti samo kada se usaglase sa samouništenjem. A, ukoliko bi da urade nešto za svoj narod, onda pripadaju politici prošlosti i onima kojima je mjesto na smetljištu istorije. Danas Srbi gotovo jedinstveno umiju da reaguju na svaku vrstu pritiska koji dolaze spolja. Oni ne razumiju da kada Srbiju dozlogrdi, više nema povratka. Da sRbin ni jaram ni zulum neće da trpi. Da Srbin samo hoće da bude svoj na svome i ništa više od toga”, rekao je Vučić.

Govorio je o Kosovu kazavši da na današnjim izborima namjeravaju uspostaviti vlast onih koji ne žive na Sjeveru Kosova i da su za to tražili njegovu saglasnost.

S posnom mogu reći da je do ovog trenutka u sve četiri opštine izašlo samo nekoliko Srba. Srbi neće da služe tuđim interesima već svojim. Hoće mir sa svima i da poštuju sve, ali hoće da se prije svega bore za interese svoga naroda”, rekao je Vučić.

Naveo je kako su se rukovodstvo Srbije i Republike Srpske dogovorili da u Donjoj Gradini izgrade memorijalni centar, ali i u Beogradu, kako bi svi znali šta se dešavalo u Jasenovcu.

Istakao je kako mir treba sačuvati jer je bilo previše ratova i poručio da će se “Srbija uvijek držati međunarodnog prava za razliku od mnogih sa Zapada”, navodeći primjer Kosova.

“Srbija i RS ne mogu da budu jake. Da oni budu zadovoljni trebamo da budemo slabi. Ali, nikada nećemo biti slabi toliko da budu zadovoljni. Daćemo sve od sebe da budemo sve jači i politički i ekonomski i u svakom smislu. Teško je vrijeme i breme pred nama. Mi smo danas na ovim prostorima gotovo usamljeni. Ne smijemo dozvoliti da na ikada dijela na bosanske, hrvatske, onakve ili ovakve Srbe. Živjela Srbija, RS i ne zaboravimo nikada na žrtve Jasenovca”, poručio je Vučić.

Podsjetimo, ranije se obratio Milorad Dodik koji je održao secesionistički govor.

Dodik prijeti “ujedinjenjem RS i Srbije”: Mi smo jedan narod, bićemo i država

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare