“Vučić se boji historijske, političke i moralne odgovornosti”

Vijesti 22. maj 202422:01 0 komentara
N1

Predsjednik Crnogorskog helsinškog odbora za ljudska prava Miodrag Vlahović, kazao je večeras u emisiji Pressing na N1, da se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić krije iza priče o kolektivnoj odgovornosti Srba, zbog toga što je svjestan svih vrsta odgovornosti - političke, moralne, historijske i drugih.

“Nije to preko noći. Nisu Mladić, Karadžić i ostali zločinci rekli ‘hajmo da idemo tamo i završimo to iznebuha’. Ako su uradili junačka djela zašto su se krili i Karadžić i Mladić”, kaže Vlahović.

Tim režimima i političarima, smatra, mogu samo njihovi građani presuditi.

“Može da im se desi diskreditacija, obesmišljavanje onoga što radi. Zato je njihova nervoza povećana, zbog toga se i dešava ovo u Crnoj Gori”, ističe Vlahović.

Dejtonski sporazum prevaziđen

Mišljenja je i da postoji jedna situaciju na Balkanu, odnosno da jedan proces nije završen koji je trebao davno biti završen.

“Jedan sam od onih koji misle da je Dejtonski sporazum prevaziđen da je on brana za razvoj, demokratski napredak, građanski, evropski i neće biti šanse da se pridružite Evropi i NATO-u, ukoliko nastavite sa podjelama da šparate šavove vašeg društvenog toka uz nacionalne i vjerske linije”, rekao je Vlahović.

Na pitanje, šta su Rusija, Srbija, i bh. entitet RS spremni da učine nakon usvojene Rezolucije, Vlahović navodi da su spremni da urade ono što im zapad dozvoli da urade.

“Njima smeta suština i istina riječi – genocid. Druga linija fronta, druga linija odbrane je definicija razumijevanje i promocija fenomena instituta odgovornosti. Jedno je da se priča generalno o odgovornosti, a sasvim je druga formulacija ono što je finalna formulacija prvog amandmana, gdje se kaže da krivična odgovornost ne može biti kolektivna, što implicira da druge vrste odgovornosti mogu da budu kolektivne”, rekao je Vlahović.

Holbrookov deal sa Karadžićem

Sacirbey se nadovezao rekavši da Dejton nije predviđen kao stalni ustav nego kao prelazni, a to je da BiH ide u evropski odnosno NATO kontekst.

“Rusija ima u vidu Dejton, jedan model za Ukrajinu. Njima jedan ovakav model odgovara i za Ukrajinu. U Dejtonu je bio ogroman pritisak, da se ukine ne samo tužba protiv Srbije, nego da se ukine Haški tribunal. U Dejtonu sam Richard Holbrooke je gurao da mi zaustavimo našu tužbu i da se ukine Haški tribunal, nije mogao sam to učinit. Izetbegović je rekao – ako hoćete vi to, idite razgovarajte s Muhamedom. Ja sam rekao – ne! Nisam htio da ošamarim Crnu Goru i Srbiju, nego sam znao da će ostati ovakva situacija. Znam vrlo dobro da je Holbrooke napravio deal sa Karadžićem da ga neće uhapsiti ako Karadžić se povuće kao kandidat za Predsjedništvo BiH“, ispričao je Sacirbey.

On je rekao i da postoji tajna historija Dejtona koja je dostupna na internetu.

“Ona nije tajna, sami State Department je napisao. I kad se radilo o pitanju RS, Holbrooke je rekao Milošević je zahtjevao da se ime RS treba priznati, i ako se ne prizna američka incijativa za mir će se završiti. Onda se kaže – mi nismo znali da Milošević blefira, ali smo trebali uzeti taj zahtjev ozbiljno, i onda smo otišli da prelomimo Izetbegovića, i onda su prelomili Izetbegovića u Ankari. I to je bila izdaja. Zato je Izetbegović rekao – lošiji mir je bolji, nego dobar rat”, kazao je Sacirbey.

Vlahović je još jednom ponovio da je “ovo završetak ili početak priče da se okonča tragična historija, koja bi nam otvorila vrata za budućnost”, te da je Dejton prevaziđen.

Sutra od 15 sati u programu N1 prate specijalnu emisiju, kao i prenos zasjedanja Generalne skupštine UN u vezi sa rezolucijom o genocidu u Srebrenici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!