Vučić ujedinio srpske političare u BiH – svi idu na skup SNS-a u Beograd

Vijesti 19. maj 202319:10 6 komentara

I to se dogodilo, Aleksandar Vučić ujedinio je srpske političare u Bosni i Hercegovini i to zbog najave mitinga 26.maja. Od vladajućeg SNSD-a, preko opozicionog SDS-a, novoformiranog NF-a, na skup Vučićeve stranke u Beograd će mnogi Srbi s druge strane Drine. Javna podrška ipak je mnogima za analizu i to u svjetlu kompleksnih odnosa Beograda i Banjaluke.

U medijskoj ilegali prikupljala je članstvo, pripremala osnivačku skupštinu Narodnog fronta, novog političkog subjekta. Protivkandidatkinja Milorada Dodika na posljednjim izborima, Jelena Trivić, u prvom TV intervjuu nakon dugo vremena govorila je upravo o Dodiku, borbi protiv, kako kaže njegovog režima.
Ipak, politički najzanimljiviji njen je odnos prema Srbiji.

Optužuje tamošnju opoziciju da je iskoristila dva maskara da juriša na legitimno izabranu vlast u Srbiji. Za nju su protesti građana i opozicije, unutrašnje podrivanje države. Zato će i lično biti podrška na mitingu SNS-a.

“Vjerujem da će se dobar dio naroda iz Republike Srpske pridružiti tamo. Evo ako hoćete i ja ću taj dan biti tamo”, kazala je Jelena Trivić, liderka Narodnog fronta.

Nakon puštanja “off the record” snimka s RTS-a, Milorad Dodik imao je neprospavanu noć, glavobolju. Beogradski tabloidi naknadno su se bavili njim prozivajući UNA TV, čiji je neformalni vlasnik njegov sin Igor. Bilo im je sporno što “medij porodice Dodik” izvještava sa opozicionog skupa.

Da li zbog toga, na skup vladajućih ipak će iz Rusije direktno požuriti Milorad Dodik.

“Skratiću, trebao sam da posjetim neke druge zemlje, ali ću prekinuti tu posjetu i biću ovdje, 26. maja naravno u Beogradu. Bilo kakav destabilizacija Srbije kroz ugrožavanje pozicije predsjednika Vučića je neprihvatljiva za RS”, kazao je Dodik.

Ipak, nije oduševljen našim pitanjem o prisustvu Jelene Trivić na mitingu u Beogradu.

“A ko je vama ta Jelena Trivić da vi nju uvlačite meni u razgovor? Ona nije ni u formi ujeda komarca što se toga tiče”, ističe Dodik.

I pristalice SDS-a ići će na miting SNS-a. Neće kažu biti organizovanog prevoza, a ostaje i tajna hoće li predsjednik te stranke i lično put Srbije.

“Znam sigurno da će značajan broj pristalica i simpatizera SDS biti na mitingu u Beogradu. Što se tiče mog ličnog pristupa, ja znam da li ću ići, ali, ne zbog vas, već generalno neću odgovoriti na to pitanje. Iz prostog razloga što mi je malo degutantno utrkivanje političara u smislu dodvoravanja bilo kome, ili bilo čemu da će biti, ili neće biti. Moje prisustvo, ne bih ga zaista reklamirao”, kazao je Milan Miličević, v.d. predsjednika SDS-a.

Miličević će prije Beograda u utorak definitivno na osnivačku skupštinu Narodnog fronta. Kako stvari stoje ni na jedan ni na drugi skup jedini neće Nebojša Vukanović. Kritkuje Trivićku za promjenu ključnih stavova, pa i miješanje u političke odnose u Srbiji.

“Puno je pitanja nakon gostovanja Jelene Trivić gdje je rekla da će otići na skup Vučiću. Očit je zaokret, što ona to radi, mislim da je svima jasno. Za Pravdu i red ne ide ni na jedan skup u Beograd, niti se miješa u političke prilike u Srbiji”, kazao je Nebojša Vukanović, lider liste Za pravdu i red.

U međuvremenu lider SNSD-a sprema se na put u Moskvu 23. maja, a stranka razmatra opcije organizovanja prevoza pristalica na skup u Beograd tri dana kasnije.

I dok u SNSD razmatraju da li će i organizovano podržati miting SNS-a 26.maja, sve više se govori o odnosima Banjaluke i Beograda, odnosno, ličnim odnosima Dodika i Vučića.

“Odnosi na relaciji Beograd Banjaluka ne funkcionišu već izvijesno vrijeme. Milorad Dodik svojim ponašanjem, djelovanjem postupcima nanosi nesagledivu štetu građanima BIH, RS, ali i građanima Srbije”, kazao je Milovan Jovanović, spoljnopolitički komentator.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare