Vučiću pljušte šamari sa Zapada kakve nije dobijao za najveće afere

Vijesti 01. sep 202209:20 7 komentara
Aleksandar Vučić (Andrej ISAKOVIC / AFP)

Nakon izjave predsednika Srbije da će predstojeći EuroPride u Beogradu biti "zabranjen i tačka", stigle su reakcije iz međunarodnih institucija, nevladinih organizacija, Savjeta Evrope, zvaničnog Vašingtona, ali i iz regiona. O srpskoj sramoti i nepoštovanju ljudskih prava pisali su i svi svjetski i regionalni mediji.

Vučić je juče na konferenciji za medije izjavio da je Pride zabranjen i da se ta odluka neće promijeniti makar ga zvao i predsjednik SAD lično.

Što se tiče tuča na ulicama, daćemo sve od sebe da ih ne bude, zato smo tako i reagovali. Šta je tu važno? Kao što ste vidjeli, kada ponestane argumenata, počinje vika i dreka. A to nisu argumenti, to vidimo svaki dan i kod jednih i kod drugih. Što više neistina i ponavljanja laži i što glasnije. Pristojni ljudi se povlače i kažu šta mi to treba, pustite Vučića da se bori protiv njih. Nemam stotinu ruku, ne mogu da na svaku laž odgovaram strpljivo. Zato smo donijeli odluku da se Pride ne održi i neće se održati. Može da me zove Džozef Bajden, može da zove i Anu Brnabić, može da zove Putin, Zelenski, Erdogan, neće biti promjene te odluke. Država mjeri bezbroj puta, kada presječe, odluke države se poštuju“, rekao je Vučić, između ostalog.

Zabrana Pride-a bi bila jasno kršenje Ustava kao i presude ustavnog suda koje zabrane Pride-a iz 2011., 2012. i 2013. godine proglašavaju neustavnim.

I reakcije jesu stigle. Ne direktno od Džozefa Bajdena, predsednika SAD, ali jesu iz njegovog kabineta.

Državni sekretar Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Entoni Blinken napisao je na Tviteru da su “sloboda mirnog okupljanja i izražavanja suštinske komponente zdrave demokratije”.

On je pozvao vlasti u Srbiji da dozvole održavanje Europride-a zakazanog za 17. septembar.

„Sloboda mirnog okupljanja i izražavanja su suštinske komponente zdrave demokratije. Pozivamo Srbiju da obnovi svoju posvećenost domaćinu #EuroPride2022. LGBTQ+ prava su ljudska prava“, napisao je on na Tviteru.

Savjet Evrope reagovao dva puta u 24 sata

Kao predsjedavajući u Komitetu ministara Savjeta Evrope, ministar inostranih poslova Irske, Sajmon Kovenej, dao je zvaničnu izjavu o mogućem odlaganju ili otkazivanju EuroPride-a sljedećeg mjeseca u Beogradu.

„Sloboda okupljanja i zabrana diskriminacije su osnovne slobode sadržane u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima. Kao predsjedavajući Savjeta Evrope, Irska priznaje LGBTQ+ kao ljudska prava i ohrabruje Srbiju da podrži i omogući miran i siguran EuroPride“, rekao je on u zvaničnoj izjavi.

New York TImes zgroženo pisao o kršenju ljudskih prava u Srbiji 

NYT je objavio opširan članak o EuroPride-u koji treba da bude održan 17. septembra u Beogradu. U naslovu navode i citiraju izjave srpskog predsjednika koji tvrdi da „krši prava manjina“, ali „nema drugog izbora“.

Objašnjavaju i u kakvom se teškom položaju manjinske zajednice nalaze u Srbiji

145 poslanika Evropskog parlamenta pisalo Vučiću

Poslanici Evropskog parlamenta uputili su pismo predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić u kom traže da srpska vlast omogući održavanje Priude-a koji je najavljen za drugu polovinu septembra u Beogradu. Pismo je uputilo 145 poslanika Evropskog parlamenta, među kojima su kojima su šest potpredsjednika Evropskog parlamenta, pet šefova poslaničkih grupa kao i predsjedavajuća Delegacije EP za odnose sa Srbijom, odnosno Odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU – Srbija (POSP).

„Parada ponosa su mirno oruđe za političko djelovanje i jedan od načina na koji se kristališe univerzalno pravo na slobodu izražavanja i mirnog okupljanja. Odluka o domaćinu EuroPride-a 2022. došla je sa mnogo očekivanja. Beograd se godinama bori za ravnopravnost LGBTIQ osoba u regionu, a EuroPride koji se održava u Beogradu predstojećeg septembra stoga će biti prekretnica kako za pokret, tako i za region“, navodi se u pismu.

Oni navode da bi ovaj događaj učinio Beograd  prvim gradom u jugoistočnoj Evropi i prvim van evropskog ekonomskog prostora koji će biti domaćin velikog događaja za panevropsku LGBTQ zajednicu.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare