Vukanović objavio Dodikov prijedlog izbornog zakona RS: Ove nadležnosti žele oduzeti CIK-u

Vijesti 12. jan 202418:02 0 komentara
N1

Nebojša Vukanović, odbornik liste "Za pravdu i red" u Narodnoj skupštini Republike Srpske, objavio je prijedlog izbornog zakona RS koji se uskoro treba naći u proceduri, a koji je Milorad Dodik ranije najavio.

“U suštini, ovaj prijedlog Zakona je prepisao najveći dio postojećeg Izbornog zakona BiH, samo što ingerencije Centralne izborne komisije BiH planira preuzeti Republička izborna komisija Republike Srpske, a tiče se Lokalnih te izbora za poslanike Narodne skupštine i predsjednika Republike Srpske. Jasna je namjera Uzurpatora i režima da sebi ostavi mogućnost prekrajanja izborne volje i krađu izbora, razrađenim metodama. Dodik se uplašio tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH, koje su usvojene u Predstavničkom domu BiH, pa pokušava da osigura krađu još jednih izbora i zato povlači ovakve poteze, a ostaje da se vidi kakav će biti rasplet situacije”, naveo je Vukanović.

Razlika je ta što će se sredstva za izbore izdavajti iz Budžeta RS, a za naknade članova komisija iz budžeta gradova i opština.

Datum izbora ostaje isti – prva nedjelja u oktobru.

“Republička izborna komisija raspisuje izbore u skladu s ovim zakonom, obavještava sve nadležne organe i javnost o datumu održavanja izbora najmanje 150 dana prije održavanja izbora, osim ako odredbama Glave XV ovog zakona nije drugačije određeno. Republička izborna komisija objavljuje datume izbora u Republici Srpskoj u „Službenom glasniku Republike Srpske” i sredstvima javnog informisanja”, stoji u dokumentu.

Organi nadležni za sprovođenje izbora su: republička izborna komisija, gradska izborna komisija, opštinska izborna komisija i birački odbori.

Izbor i članovi republičke komisije

Republička izborna komisija je nezavisan organ, koji ima predsjednika i šest članova.
(2) Predsjednika i članove Republičke izborne komisije imenuje Narodna skupština Republike Srpske, na prijedlog Komisije za izbor i imenovanje, u skladu sa ovim zakonom, nakon sprovedenog postupka javne konkurencije, iz reda pravnih stručnjaka sa iskustvom u sprovođenju izbora.
(3) Za člana Republičke izborne komisije ne može biti izabrano lice koje obavlja dužnost u organima političke stranke, udruženju građana ili fondaciji koji su organizaciono ili finansijski povezani sa političkom strankom.

(4) U sastav Republičke izborne komisije imenuju se lica iz sva tri konstitutivna naroda i grupe Ostali, uz uslov da se obezbijedi da je zastupljen najmanje po jedan predstavnik konstitutivnih naroda i grupe Ostali.
(5) Članovi Republičke izborne komisije imenuju se na period od sedam godina.
(6) Republička izborna komisija podnosi jednom godišnje izvještaj o svom radu Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Zanimljiv je i član 97. u kojem se navodi “Republička izborna komisija i nadležni organi za sprovođenje izbora obezbjeđuju, te pomoću video nadzora provjeravaju da glasanje bude tajno i da se obavlja lično, glasačkim listićem.”

Nebojša Vukanović
Nebojša Vukanović
Nebojša Vukanović
Nebojša Vukanović
Nebojša Vukanović
Nebojša Vukanović
Nebojša Vukanović
Nebojša Vukanović
Nebojša Vukanović
Nebojša Vukanović
Nebojša Vukanović
Nebojša Vukanović

U zakon nisu uvrštene nove tehnologije te se i dalje koriste termini “ručno brojanje”.

Zanimljivo je i to da je zadržan isti član kao u Izbornom zakonu BiH o licima koja ne mogu biti kandidati: “Nijedno lice koje je na izdržavanju kazne izrečene od Međunarodnog suda za ratne zločine za bivšu Jugoslaviju, i nijedno lice koje je pod optužnicom Suda, a koje se nije povinovalo naredbi da se pojavi pred Sudom, ne može biti upisano u Birački spisak, niti može biti kandidat, niti imati bilo koju imenovanu, izbornu ni drugu javnu funkciju na teritoriji Republike Srpske.”

Kompletan dokument pročitajte ovdje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!