Vukoja “prošao potrebnu proceduru”, PD 28. maja odlučuje hoće li postati novi sudija Ustavnog suda

Vijesti 20. maj 202419:19 0 komentara

Komisija za izbor i imenovanja Predstavničkog doma Parlamenta FBiH izglasala je Marina Vukoju kao jedinog kandidata za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o čijem imenovanju će glasati poslanici PFBiH 28. maja. Dok opozicija bjesni na Trojku zbog, kako kažu "izdajničkog čina", predsjedavajući Komisije obrušio se na novinare.

Slučajno, ili ne, samo nekoliko dana nakon što se u Izvještaju visokog predstavnika u BiH obrela i potreba za imenovanjem sudije Ustavnog suda BiH, sa devet glasova “za”, jednim protiv i to onim Eldara Čomora iz SDA, i bez suzdržanih, Marin Vukoja izglasan je za jedinog kandidata na ovu poziciju. Irfan Durić, član NES-a, nije prisustvovao sjednici. Opozicija kivna na predstavnike Trojke. Njihovu podršku ocjenjuju izdajničkim činom koji ide u korist interesima HDZ-ovog lidera.

“Ono što ćemo kao opozicija raditi i članovi PFBiH je da ćemo do same sjednice pokušati ukazivati kolegama iz Trojke da ovo što rade je apsolutno pogrešna stvar i da je ova odluka nešto što može biti kobno po interese BiH“, smatra Čomor.

Da je odluka politička, a ne rezultat struke, opozicija argumentuje glasovima Radne grupe. Ko je za koga glasao? Danas nije pojašnjeno.

“Da li parlament potvrđuje ili bira? Bira”, odgovara poslanica SDA Jasmina Biščević-Tokić.

A Komisija za izbor i imenovanje nudi konačne prijedloge, ne prijedlog, dodaje Biščević-Tokić.

Osim što je prekršen Poslovnik o radu, prekršen je i Ustav, spočitavaju iz opozicije, što vlast, izričito, demantuje.

“Ako postoje prava, ovakva odluka, ovakva procedura, bi na nekom od sudova trebalo da padne”, mišljenja je SDA-ov poslanik Salko Zildžić.

“SDP i Naša stranka su tražili od nas, u prošlom mandatu, da se ide na izbor liste kandidata. Međutim, oni nisu imali sluha, promijenili su stav”, dodaje njegov kolega iz DF-a, Mahir Mešalić.

“Više puta sam rekao, što se Naše stranke tiče, insistiramo na tome da li će u parlament ići jedan ili će ići kompletna lista, s tim da će Klub Naše stranke 28. maja glasati “za” prvorangiranog, principijelno”, tvrdi član Komisije iz Naše stranke, Dragan Mioković.

Jer je, smatra Mioković, prošao potrebnu proceduru. Istog stava je i predsjedavajući Komisije Mladen Bošković, koji je, izrevoltiran novinarskim pitanjem, prekinuo svoje obraćanje”.

“(Novinarka: Između čega biraju zastupnici, ako je jedno ime?) Možete li vi, uvaženo novinarko, da uvažavate preko puta osobu koja ima sasvim dovoljno živaca i volje da odgovori na sve? Pustite me da završim, pustite me da završim. Doviđenja”, naprasno je završio obraćanje Bošković.

Hoće li Marin Vukoja postati novi sudija Ustavnog suda BiH, odlučiće poslanici Predstavničkog doma na sjednici zakazanoj za 28. maj.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!