Za deset minuta ostala bez doma

Vijesti 06. aug 202119:05 > 19:17 0 komentara

Veliki požar koji je sinoć izbio u mjestu Ljubić kod Viteza, na sreću, nije odnio žrtve, ali je za sobom ostavio ogromnu materijalnu štetu.

Tvornica, od koje je živjelo stotinu mještana, nekoliko kuća i pomoćnih objekata nestali su u plamenu. U gašenju požara sudjelovalo je 15 vatrogasaca iz Viteza i Travnika, ali i deseci mještana.  Uviđaj je završen, a uzrok požara još nije poznat.

Munevera Patković ostala je bez doma za samo deset minuta. U trenucima dok je vatra gutala sve po sobom, jedino o čemu je razmišljala jest da spasi život.

Požar progutao tvornicu i dvije kuće

“Za deset minuta sve bilo. Niko ništa nije mogao. Svi smo izašli i ja i gazda što je Trstika njegova. Samo što smo na sebi iznijeli, ništa više. Nismo više smjeli u vatru ući”, priča Patković.

Mehmed Patković s nevjericom promatra ono što je do sinoć bila njegova tvornica. Životno djelo koje je nestalo u nekoliko trenutaka vatrene stihije. Kako će dalje još ne zna, ali je svjestan da je na njemu velika odgovornost, jer je od njegove tvornice živjelo stotinu obitelji.

“Još je ovo friško. Nisam još razgovarao ni na nivou općine, ni na nivou kantona. Ne znam ništa da li će biti nešto na tom polju. Vjerujte da ne znam, a ne znam ni šta ćemo ni kako dalje”, otkriva Patković.

“Stvarno sam potresen, nismo spavali cijelu noć. Ovdje smo na nogama, gasili požar. Tek smo sad završili”, ističe Ahmed Patković.

Što je uzrok požara još se utvrđuje, ali i mještani i vatrogasci u glas ponavljaju da je sve ličilo na erupciju vulkana.

“Već 25 godina radim kao profesionalni vatrogasac. Ovaj požar za svoju karijeru nisam doživio. Nije se radilo o požaru jednog objekta pa se stihijsko prenosilo jedan na drugi. Kao vulkan je sve eksplodiralo, sve je jednostavno eruptiralo”, kaže Muharem Ćupina, vatrogasac.

“To je neopisivo kakva je to bila situacija. Isto vulkan. Ne mogu dokučiti da su odjednom planuli svi objekti”, dodaj Esad Džanović, mještanin.

Nesreća ujedinila komšije

Kada je vatra buknula mještanima Ljubića bilo je jasno da je nekome potrebna pomoć. Nesreća je i ovoga puta ujedinila sve, bez obzira na nacionalnost.

“Sinoć na gašenju bili su svi, vjerujte, i komšije H komponente i B komponente. Svi smo bili ugroženi, svi smo bili jedno. I vjerujte da je to u ovim teškim trenucima bilo lijepo vidjeti”, navodi Enes Patković, predsjednik MZ Ljubić.

Teški dani su pred mještanima Ljubića, ali, kažu, i ovu će muku prebroditi već nekako.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!