Za Dodika Rusija ostaje najvažniji politički i ekonomski partner: Radi li protiv BiH na evropskom putu?

Vijesti 21. okt 202422:47 0 komentara
Milorad Dodik (REUTERS/Anton Vaganov)

Za Milorada Dodika, Rusija ostaje najvažniji politički i ekonomski partner, diplomatski saveznik i kako je kazao za rusku Gazetu," garant opstanka Srba u BiH. U podužem razgovoru kojeg je danas prenio RTRS, Dodik je ponovio i da "BRICS za razliku od EU, traži partnere, a ne sluge, zbog čega je atraktivna alternativa EU".

“BRICS je globalni pokret koji pokušava da obezbjedi stabilnost i mir, uvažavajući suverenitete, unutrašnja uređenja, bez miješanja u unutrašnja pitanja drugih zemalja”, kaže predsjednik RS-a.

Dok Dodikove izjave označava opasnim populizmom, lider PDP-a Branislav Borenović koji je u nedjelju sazvao i vandrednu konferenciju upozorava da RS bez EU i zemalja regiona “ne bi imala šta jesti”. A to, uz ostalo jamči opstanak jednog naroda, poručio je.

“Gotovo 70 odsto izvoza iz RS-a ide u EU, 16 odsto u Srbiju, a svega 0,43 odsto u zemlje BRICS-a. To govori da ne stoje tvrdnje da strateško opredjeljenje treba da bude da idemo ka BRICS-u, ne prema Evropskoj uniji i saradnji sa regionom u kojem živimo”, kazao je predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Ovo nije prvi put da Milorad Dodik odnosno delegacija entiteta RS u svojstvu gosta posmatrača sudjeluje na samitu BRICS-a-a, Osim nekoliko sporazuma o uzajamnoj suradnji, konkretnih projekata nema. S druge strane, dodaje Borenović, ovo nije samo udar Milorada Dodika na evropski put BiH, već na privredu RS koja zavisi od evropskih partnera.

“Možda je njegova lična budučnost u nekoj od zemalja BRICS-a, ali Republici Srpskoj je mjesto isključivo u regionu, u Evropksoj uniji, i treba postaviti pitanje zašto šuti struka?”, pita se Borenović

Draško Aćimović, ekonomista, bivši diplomata, komentira treba jasno reći sta su prioriteti, “regionalna saradnja, evropske integracije, a saradnju sa zemljama BRICS-a imamo kroz bilateralne sporazume države Bosne i Hercegovine, dodaje.

Sličnog su mišljenja i državni parlamentarci koji poručuju kako Milorad Dodik radi protiv evropskog puta BiH.

Zbog puta Milorada Dodika tokom kojeg će razgovarati i sa Vladimirom Putinom, predsjednikom Rusije otkazan je sastanak vladajuće koalicije na kojem je trebalo deblokirati evropski put, a sve uoči posjete Ursule Von der Layn BiH koja je najavljena za kraj sedmice.

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a i predsjedavajući Doma naroda PSBiH nije želio komentirati Dodikov put. Do kraja godine očekuje reformske zakone i otvaranje pregovora. Na sastanku koalicije koji je pomjeren za narednu sedmicu, dinamika mora biti dogovorena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!