Za Kinezom koji je skočio sa Starog mosta još se traga, evo šta je dosad poznato

Vijesti 05. apr 202317:46 0 komentara
N1

Dva mjeseca prošla su otkako je turista iz Kine skočio sa Starog mosta u Mostaru, a tijelo još uvijek nije pronađeno. ISS Mostara još uvijek vrši potragu, ali u smanjenom intenzitetu. No kako bi brže djelovali i unaprijedili spasilačke intervencije u brojnim akcijama i u vodi, ali i na kopnu Civilnoj zaštiti HNK koja ima potpisane ugovore sa spasilačkim ekipama na području ovog kantona uručena je oprema u vrijednosti od 100 hiljada eura.

Tridesetogodišnji državljanin Kine 31. januara u večernjim satima skočio je sa Starog mosta u Neretvu, nakon čega nije isplivao. Tri dana poslije krenula je potraga koja je zbog vremenskih uslova bila otežana i koja ni nakon dva mjeseca nije završena.

“Još uvijek se za njim traga, ali smanjenim intenzitetom. Potraga je u samom startu kasnila, mi smo dobili informaciju poslije tri dana da je čovjek nestao i tek tada smo pokrenuli potragu na zimskoj ogromnoj vodi sa jako malo informacija o čemu se tu u biti radi”, naglasio nam je Goran Mitrić iz ISS-a Mostar.

Ronilačke ekipe tijelo su tražile pod vodom, a motornim čamcima pretraživala se rijeka i dijelovi obale kojima je nemoguće prići s kopna. Raspolažu, kažu s tehnički korektnom ronilačkom opremom, koje nikad nije dosta.

“Nikad te opreme nije dosta, ona se kvari, potroši vremenom, tako da je nama uvijek potrebno zanavljati tu opremu”, dodao je Mitrić.

Rok trajanja ove opreme je izuzetno mali, potvrđuju i članovi HGSS-a, ali zbog visoke cijene sami je ne mogu priuštiti.

“Ono što je specifično jeste da naša oprema mora zadovoljavati jako visoke standarde i samim tim riječ je o skupljoj opremi koju je teško financirati iz vlastitih sredstava”, pojasnio je član HGSS-a Mostar, Mihovil Čuljak.

Kako bi brže i efikasnije odgovorili na različite izazove, utapanja, nesreće, prirodne katastrofe, službi Civilne zaštite uručena je vrijedna oprema za spašavanje, u okviru Programa prekogranične saradnje BiH i Crne Gore, a koji finansira Evropska unija.

“Dijelimo dio opreme za opremanje službi zaštite spašavanja naše županije, GSS, za spašavanje na vodi i pod vodom. Projekat je vrijedan oko 590 tisuća eura, a našim službama dodjelit će se oprema u vrijednosti od 100 tisuća eura”, saopštio je direktor Civilne zaštite HNK Eugen Ćubela.

Opširnije u prilogu Đenane Kaminić – Puce.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!