Za koga cijela naredna sedmica može biti neradna?

Vijesti 26. apr 202220:12 0 komentara
N1

Naredne sedmice poklopiće se Bajram i prvi neradni dan koji se prema zakonu koristi umjesto 1. maja, Praznika rada, koji pada u nedjelju. Ukoliko se tako dogovore sa poslodavcima, zbog vjerskog i državnog praznika, radnici, po zakonu, imaju pravo da ne rade cijelu narednu sedmicu.

Bliži se Prvi maj. Nekada se pjevalo “Da nam živi živi rad…”.

U susret ovom prazniku rada – na društvenim mrežama apeli poput ovog: “Može li neko nešto da uradi povodom divljanja cijena? Pileći file 16,90 KM.”

Tu su i fotografija maslinovog ulja lošijeg kvaliteta i cijene od 16 KM, uz komentar: “Nedavno sam ga platila 5.90!!”

N1
N1

Danas se mnogima ne pjeva jer od rada ne mogu preživjeti. Oni sa državnog budžeta, koji, najvjerovatnije mogu, i u čijim firmama se poštuje zakon, narednu sedmicu će, možda i u cjelosti, iskoristiti za odmor.

“Zakonom o radu je propisano da ljudi za obilježavanje svojih vjerskih, tradicijskih, i drugih blagdana, mogu da koriste plaćeno ili neplaćeno odsustvo, maksimalno 4 dana u toku godine, 2 dana plaćeno, 2 dana neplaćeno. S obzirom na to da nam predstoji Bajram u narednom periodu mogu da koriste plaćeno, odnosno neplaćeno odsustvo kod svojih poslodavaca, u dogovoru sa poslodavcem je koji će to dani biti. Može se desiti da neradni dani nekome budu ponedjeljak, utorak srijeda i četvrtak, a ako bi neko uzeo neplaćeno onda najvjerovatnije i petak”, pojašnjava Ernis Imamović, pomoćnik federalnog ministra za oblasti rada, zaštite na radu i zapošljavanja.

Zbog prijedloga da neradni dan bude i četvrtak, ministar obrazovanja Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić dobio je prijetnje smrću.

Ministar obrazovanja ZDK zeničkoj policiji prijavio prijetnje smrću

Provjerili smo kakva je situacija u drughim zemljama, pa i na drugim kontinentima.

Detaljnije u prilogu Ivane Erić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!