Za napad na ustavni poredak zakon traži pritvor osumnjičenih

Vijesti 21. dec 202119:47 2 komentara
N1

Nastavljena su saslušanja u državnom tužilaštvu u predmetu "napad na ustavni poredak". Poznati advokat Josip Muselimović kaže da su u Banjaluci počinjena dva krivična djela – napad na ustavni poredak i napad na cjelovitost zemlje. Prema njegovim riječima ovo kazneno djelo može se učiniti samo sa direktnim umišljajem. Počinitelj tog kaznenog djela automatski je osumnjičen da je počinio kazneno djelo za koje je predviđena kazna zatvora od najmanje pet godina, a za neke teške slučajeve i kazna dugotrajnog zatvora. Prvi je jutros sašlusan Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

Prenos nadležnosti nije sporan za Mirka Šarovića, sporan je način na koji se to radi. Parlmentarna skupština jedino je mjesto za takve odluke, zbog čega ni on ni njegova straka nisu glasali na posebnoj sjednici NSRS-a koju predsejdnik SDS-a ipak ne vidi kao napad na ustavni poredak. Ovo je danas ponovio i novinarima, nakon što je u Tužilaštvu BiH saslušan u svojstvu svjedoka.

“Nisam svjedočio protiv bilo koga, nejasno mi je što smo kao šefovi opozicionih stranaka pozvani na ovo svjedočenje. Lično sam pojasnio samo poziciju SDS-a u ovom procesu kao šef političke stranke. Mi smo jednim dijelom i apstinirali, nismo prisustvovali glasanju – rekao je predsjednik SDS-a. Rekao sam da za mene nije sporan prijenos nadležnosti na nivo Republike Srpske, ali sa političke strane smatrali smo da smo trebali prije toga postići unutrašnji konsenzus. Za mene to nije sporno, legitimitet je nešto što je postojalo”, rekao je Šarović.

U Tužilaštvu BiH kao svjedok saslušan je Nenad Nešić, predsjednik DNS-a. Poruke su bile istovjetne.

Saslušanje svjedoka bit će gotovo za desetak dana

A nakon svjedoka čije saslušanje bi trebalo biti završeno narenih desetak dana, Tužilaštvo BiH bi trebalo pozvati i osumnjičene. Nedjeljko Čubrilović i Radovan Višković poziv još nisu dobili. No, poziv je stigao Dragan Lukaču, koji će se u utorak pojaviti kao svjedok.

“Svakako da Republika Srpska, a to mogu da potvrdim i danas ovdje, nije išla iz ustavnih okvira i nije išla iz svojih nadležnosti i kroz rada parlamenta i kroz rad Vlade RS”, rekao je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović komentarišući postupak koji se pred Tužilaštvom Bosne i Hercegovine vodi zbog rušenja ustavnog poretka.

Upitan da li će se odazvati na poziv na saslušanje ukoliko ga dobije, kaže kako o tome nije ni razmišljao.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovini donijelo je 13. decembra ove godine naredbu o sprovođenju istrage protiv više lica zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo zbog napada na ustavni poredak. Pravnici se slažu kako je riječ o kompleksnom slučaju, kakav sudska praksa u BiH nije imala.

Nejasno da li se istraga vodi isključivo zbog posebne sjednice NSRS

I dalje je nejasno da li se istraga Tužilastva BiH vodi isključivo zbog posebne sjednice NSRS ili i ranijih odluka u vezi usvajanja Zakona o lijekovima i medicinskoj opremi na osnovu koga se nadležnost s Agencije za lijekove BiH prenosi na nivo Republike Srpske.

Na posebnoj sjednici, podsjetimo, zastupnici su izglasali zaključke koji se odnose se na izlazak tog entiteta iz državnog pravosuđa, indirektnih poreza, sigurnosti i odbrane i formiranje entitetskih agencija. Zaključke je SNSD sa manjim koalicionim partnerima usvojio sa bez opozicionog SDS-a i PDP-a

Zaključke, koji zapravo nemaju nikakav direktni pravni učinak predložio je i osmislio član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, no oni su zaduženje entitetskoj vladi da u narednih šest mjeseci osmisli cijeli set zakona kojima bi se ova područja uredila na entitetskom nivou a državni zakoni prestali sa važenjem.

Više detalja u prilogu Tine Jelin-Dizdar.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad 

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare