“Za preživjele je ovo historijski dan”: Ko će se sve danas obratiti na komemoraciji na visokom nivou u New Yorku?

Vijesti 11. jul 202415:37 0 komentara
WAFA

"Za preživjele je ovo historijski dan", poručuje Almasa Salihović, glasnogovornica Memorijalnog centra u Potočarima, osvrčući se na komemoraciju posvećenu žrtvama Srebrenice koja će se na visokom nivou održati danas u prostorijama Generalne skupštine UN-a u New Yorku.

“Iako je Rezolucija izglasana, što smo i očekivali, mislili smo da će se međunarodni dan sjećanja obilježavati tek od naredne godine, a već sada imamo prvo obilježavanje”, rekla je Salihović, u javljanju iz New Yorka za specijal N1 posvećen 29. godišnjici genocida u Srebrenici.

Saopštila je kako će se u New Yorku danas obratiti i ambasador Bosne i Hercegovine pri Ujedinjenim nacijama Zlatko Lagumdžija, predsjedavajući Generalne skupštine UN-a, potom podsekretarka UN-a za istraživanje genocida, potom ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković, ali i muftija sarajevski Nedžad ef. Grabus.

“Ovo je prilika da se naš glas čuje u Ujedinjenim nacijama. Iako smo tog 11. jula 1995. godine bili nezaštićeni, ovo je dobar pokazatelj da svijet može da stane na stranu pravde, da se bori protiv negatora i da je sa nama”, stava je Salihović.

Podsjetimo, u ovom tijelu 23. maja ove godine usvojena je Rezolucija o genocidu u Srebrenici kojom se državama članicama preporučuje da 11. juli proglase međunarodnim danom sjećanja na žrtve Srebrenice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad  

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!