Najbitnija vojna vježba do sada

Vijesti 10. maj 202118:35 > 18:36 3 komentara

Najznačajnija bilateralna vježba vojske SAD-a i Oružanih snaga BiH počinje sljedeće sedmice na poligonima Manjača i Glamoč, te lokaciji Dubrave kod Tuzle. “Brzi odgovor 21” dio je velike savezničke NATO vježbe “Defender Europe”, koja je otpočela u albanskoj luci Drač. Bataljonska borbena grupa lake pješadije Oružanih snaga, koja je i deklarisana za NATO standarde, kroz vježbu će pokazati svoju sposobnost. Geostrateški, vježba se smatra najbitnijom do sada.

“Brzi odgovor” od 17. maja prikazaće vojnici pod ovim zastavama-SAD i BiH. 500 pripadnika Oružanih snaga BIH, te 700 američkih vojnika izvešće odbrambenu vježbu, kao reakciju na moguću bezbjednosnu krizu. Uz lako naoružanje, moguća je upotreba i haubica, ali uz sve dozvole i bez opasnosti za građane, ističu u OS BIH.

“Gađanja o kojima pričamo odnose se na laka ciljanja, pješadijskim naoružanjem, tu neće biti nekih većh kalibara. Na poligonu Glamoč biće bojevo ciljanje iz minobacača manjih kalibara. To nije ništa novo što se dešava na našim poligonima”, kazao je Slaven Blavicki, brigadir OS BiH.

“Ovdje će se gađati lakim pješadijskim naoružanjem , minobaciačima 60 mm, 81, na Glamoču 120 mm. A što se tiče vježbe Dinamičan odgovor 12-4 mogu biti haubice iz naših artiljerijskih bataljona”, izjavio je Radovan Ilić, general major OS BiH.

Brzi odgovor dio Defender Europe vježbe

Sve će se dešavati u okviru vježbe Defender Europe, koja je počela na tlu Evrope, zajedno sa NATO članicama. Čuvar sablje, Nepokolebljivi branilac, Trenutni odgovor i Brzi odgovor, četiri su cjeline “Branioca” koji se održava na 31 vojnom poligonu, u 12 država.

“Pokazaće se spremnost i sposobnost SAD-a da u neposrednoj reakciji sa američkog kontinenta u Evropu mogu uputiti borbeno spremne snage veličine divizije, kao sredstvo odvraćanja agresora, ili kao odgvor na potencijalnu agresiju”, kazao je Sifet Podžić, ministar odbrane BiH.

Uprkos ranijim protivljenjima vlasti Republike Srpske, Predsjedništvo BIH, jednoglasno je u februaru 2020.podržalo održavanje vježbe.

“Brzi odgovor 21 je bilateralna vježba između Vojske SAD i OS BiH, najveća u novijoj istoriji”, istakao je Taib Grozdanić, major Vojske SAD.

“Po prvi put u BiH se održava jedna ovakva vježba, što predstavlja jednu vrstu podrške i OS BiH, ali i državi BiH u nastavku unapređenja kapaciteta i sposobnosti”, kazao je Senad Mašović, načelnik Zajedničkog štaba OS BiH.

Na jesen bi se, najavljeno je trebala održati i bilateralna vježba sa Vojskom Srbije. Do tada će se pred domaćim vlastima naći novi Program reformi, koji bi trebao biti poslat u sjedište NATO-a u Brisel.

Manjača, Glamoč i Tuzla lokacije su na kojima će se za sedam dana održati do sada najznačajnija bilateralna vojna vježba između Vojske Sad i OS BiH. Dio je to multinacionalne vježbe Defender Europe u kojoj pored američkih i kanadskih vojnika, učestvuje ukupno 28.000 vojnika iz zemalja članica NATO-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare