Za sigurne kuće u BiH izdvojeno 100.000 KM, uskoro će svi gradovi i općine dobiti poseban dopis i molbu

Vijesti 26. sep 202313:05 0 komentara
F.Z./N1

Ministarstvo ljudskih prava i izbjeglica Bosne i Hercegovine obezbijedilo je 100.000 KM za osam sigurnih kuća u Bosni i Hercegovini. Sredstva će biti dodijeljena krajem godine.

Ministar za ljudska prava i izbjeglice u Bosne i Hercegovine, Sevlid Hurtić, potpisao je danas ugovore o saradnji sa predstavnicama osam nevladinih organizacija koje vode sigurne kuće u BiH, a za koje će biti izdvojeno po 12.500 KM.

Ugovor je potpisan sa organizacijama “Udružene žene” iz Banjaluke, “Lara” iz Bijeljine, “Budućnost” iz Modriče, “Fondacija lokalne demokratije” iz Sarajeva, “Žena BiH” iz Mostara, “Medika” iz Zenice, “Žene sa Une” iz Bihaća, te “Vive žene” iz Tuzle.

F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1
F.Z./N1

Na danas održanoj press konferenciji Hurtić je istaknuo kako je jasno da osigurana suma nije dovoljna podrška, pa će, stoga, svim gradovima i općinama u Bosni i Hercegovini biti upućen dopis, odnosno molba da se uključe u borbu za sigurnost žena.

“Imamo 150 općina i gradova u BiH, kada bi izdvojili samo hiljadu KM u budžetu – to bi bila sredstva od 150.000 KM u budžetu za sigurne kuće”, naveo je.

Hurtiću je tokom današnjeg sastanka naglašen porast u broju žena koje se javljaju u sigurne kuće tokom proteklog perioda, ali ujedno i u broju djece koja stižu sama.

Hurtiću je također naglašeno i da niti jedna sigurna kuća u BiH nema finaniranje u obimu u kojoj joj je potrebno na godišnjem nivou.

Naglasili su i da postoje brojni primjeri koji završe suprotno od onoga u Gradačcu, upravo zahvaljujući brizi i zaštiti koju žene dobiju u sigurnim kućama.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!