Za vikend i ostatak maja u BiH nestabilno vrijeme, smjenjivat će se kiša i sunčani periodi

Vijesti 24. maj 202408:05 0 komentara
sarajevo iz zraka, vremenska sarajevo
N1

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) Bosne i Hercegovine prognozirao je nestabilno vrijeme u našoj zemlji koje će biti praćeno lokalnim pljuskovima sa povremenim sunčanim periodima. Takva prognoza će se zadržati sve do kraja maja.

Danas se u našoj zemlji očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. Poslijepodne jači razvoj oblačnosti u centralnim, istočnim, sjevernim područjima Bosne, kao i ponegdje na istoku i sjeveru Hercegovini može usloviti lokalne pljuskove, koji mogu biti praćeni grmljavinom.

Prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ), moguć je i vjetar slab do umjeren u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne zapadni i jugozapadni, a u ostatku zemlje istočni i sjeveroistočni. Jutarnja temperatura zraka od 10 do 16, na jugu i sjeveru zemlje do 18, a dnevna od 22 do 28 stepeni celzija.

U Sarajevu će biti sunčano uz umjeren porast naoblake tokom dana. Poslijepodne su mogući lokalni pljuskovi. Jutarnja temperatura oko 13, a dnevna oko 24 stepena.

I u naredna tri dana je prognozirano pretežno oblačno vrijeme sa lokalnim pljuskovima uz sunčane periode, a temperature zraka će maksimalno dostizati 26 stepeni, a na jugu zemlje do 28.

Na stranici FHMZ-a je navedeno da će od 26. maja (ponedjeljak) biti nestabilno vrijeme, sa pljuskovima, često praćenim grmljavinom te lokalno pojavom gradom posebno na sjeverozapadu, sjeveru i sjeveroistoku. U ostalim krajevima zemlje očekuje se nestabilno vrijeme sa povremene i umjernim padavina pljuskovitog karaktera.

“Od 27. do 31. maja raste vjerovatnoća za duže sunčane periode, ali i dalje su izgledni lokalni i povremeni pljuskovi. Najviše sunčanih perioda i najmanje padavina, do kraja maja, očekuje se u Hercegovini. d 01. juna do kraja prognoznog perioda izgledno je stabilno, sunčano i toplo vrijeme”, naveli su iz FHMZ-a.

Do 31. maja, u Bosni minimalne jutarnje temperature kretat će se od 10 do 15, u Hercegovini od 11 do 16 stepeni, danju u Bosni i Hercegovini od 22 do 27 stepeni Celzija.

Od 1. juna do kraja prognoznog perioda, očekuje se porast vrijednosti temperatura zraka, u Bosni tokom jutra od 12 do 17, u Hercegovini od 14 do 19, a u najtoplijem dijelu dana u Bosni do 29 u Hercegovini do 32 stepena.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!